Nötpanerad marulk i svampsås

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Nötpanerad marulk i svampsås

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Marulksfilé

800.0 

gram

el. annan vitfisk

 

 

Hasselnötskärnor

100.0 

gram

Smör normalsaltat

 

 

Salt och peppar

 

 

 

Sås:

 

Schalottenlök

2.0 

styck

Blandsvamp

200.0 

gram

Torrt vitt vin

1.0 

dl

Vatten

2.0 

dl

Fiskfond koncentrerad

1.0 

msk

Grädde (matlagningsgrädde)

2.0 

dl

 

Tillbehör:

 

Potatis

800.0 

gram

 

Läs om:

 

Hotade fiskarter >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Dryckestips

Simonsig Chardonnay

Torrt smakrikt vitt vin
Pris: 89 kr

Fler dryckestips

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 104

Kcal / portion: 561

GBR (GI) / port: 6

Recept: 2245 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 8%

Fett: 4%

Kolhydrater: 7%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 538 gram)

Ingredienser

Visa:

Marulksfilé 800.0 gram 23%

el. annan vitfisk 0%

Hasselnötskärnor 100.0 gram 29%

Smör normalsaltat 0%

Salt och peppar 0%

 

Sås:

Schalottenlök 2.0 styck 2%

Blandsvamp 200.0 gram 2%

Torrt vitt vin 1.0 dl 3%

Vatten 2.0 dl 0%

Fiskfond koncentrerad 1.0 msk 2%

Grädde (matlagningsgrädde) 2.0 dl 14%

 

Tillbehör:

Potatis 800.0 gram 24%

 

Läs om:

Hotade fiskarter > %

Tillagning (45 min )

  1. Sätt ugnen på 200ºC.
  2. Lägg nötterna på en plåt och sätt in i ugnen. Rosta 4-5 minuter tills de fått lite färg. Eller rosta dem i torr panna. Ta ut och mosa nötterna i en mortel till grovt mjöl. Stäng inte av ugnen.
  3. Skär fisken i portionsbitar. Salta och peppra lätt, samt rulla filéerna i nötkrosset.
  4. Sås: Skala och finhacka lök. Rensa svamp och skär i bitar. Hetta upp matfett i panna på medelhög värme och fräs lök och svamp cirka 5 minuter.
  5. Tillsätt vin och låt vätskan koka bort. Tillsätt vatten+fond samt grädde. Låt småkoka, tills såsen är ganska tjock. Tillsätt resterande mosade hasselnötter. Smaka av med salt och peppar.
  6. Skala potatis och skär i mindre bitar. Koka den mjuk.
  7. Hetta upp rikligt med smör i en panna på medelvärme och stek fisken 1-2 minuter på var sida.
  8. Fetta in en långpanna och lägg över fisken. Sätt in i ugnen och efterstek 7-8 minuter.
  9. Pressa potatisen och tillsätt lite smör. Smaka av med salt.

Kockens kommentar

Marulk är anses "sannolikt" utrotningshotad.

Fler recept inom Ugnslagad vitfisk

Liknande recept som Nötpanerad marulk i svampsås