Latin: Lophiidae, Lophius piscatorius
angler, monkfish, sea devil
baudroie, lotte
rana pescatrice, rospo, martino
Seeteufel, Angler
rape, pejesapo
Marulkfiskar (Lophiidae) är en familj under ordning marulkartade fiskar bestående av 4 släkten och 27 arter varav marulk i släkte Lopius är den mest kända. Fiskarna kännetecknas av stora tillplattade huvuden och stort gap med vassa tänder.
Marulk (Lophius piscatorius) är en riktigt ful fisk, men samtidigt väldigt välsmakande. Kroppen är tillplattad och huvudet är stort med ett groteskt väldigt gap/mun, nästan lika brett som kroppen. Främre ryggfensdelen fungerar som ett metspö (illiciet) med en skinnflik som agn, vilket attraherar andra fiskar. Fiskens översida är knottrigt mörk, undersidan vit. Marulk kan bli över 2 meter lång och väga 40 kg. Den lever nedgrävd på havbottnen, vanligen på 2-500 meters djup, men kan gå ner till 2000 meter. Förekommer från Kolahalvön i norr, längs hela Atlantkusten ner till Sydafrika i söder, samt i Medelhavet och Svarta Havet. Finns i svenska vatten på västkusten. Sällsynt i Östersjön.
Marulkskinder är en delikatess, fast fint kött. Väger 50-150 gram per styck. Kan sällsynt förekomma i butik. Köp dem i så fall!
Fiske, odling: Fiskas vanligen som bifångst i fisk- och kräfttrål. Säljs oftast med huvud och skinn borttaget och kallas då ibland för kotlettfisk (även havskatt brukar kallas för kotlettfisk).
Miljö: Kunskapen om beståndet är bristfälligt. Fisken har långsam tillväxt och sen könsmognad, vilket gör den känslig för överfiske. Fångstmängderna är låga. WWF rekommendation: Rödmärkt, välj helst annan vitfisk.
SÅ ANVÄNDS MARULK
Marulk är en uppskattad matfisk. Köttet är vitt, fast och lätt sötaktigt som hummer. Tillagas bäst i större bitar, kokt, ugnslagad stekt eller halstrad.
Marulkskind: Avlägsna eventuellt kvarvarande svart skinn. Det är en fast muskel som gärna böjer sig när den steks, vilket kan förhindras med några fina knivsnitt på insidan.
Läs mer
Hotade fiskar och skaldjur (})
Recept med Marulksfiskar }
Det finns 3 recept med Marulksfiskar }
-
Grillade fiskspett
Tid: 30 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Halstrad marinerad marulk med örtsås
Tid: 30 min (+ 2 tim 30 min) , Svarighet: Avancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Nötpanerad marulk i svampsås
Tid: 45 min , Svarighet: Halvavancerat, Receptgivare: Petter, Kockskolan