Marulksfiskar }

Fotograf/bild: Norskfisk.se ¤

Marulksfiskar }

(marulkfiskar, marulk, havulk, havspadda, grodkvabba)

Latin: Lophiidae, Lophius piscatorius

Engelsk översättning angler, monkfish, sea devil

Fransk översättning baudroie, lotte

Italiensk översättning rana pescatrice, rospo, martino

Tysk översättning Seeteufel, Angler

Spansk översättning rape, pejesapo

Marulkfiskar (Lophiidae) är en familj under ordning marulkartade fiskar bestående av 4 släkten och 27 arter varav marulk i släkte Lopius är den mest kända. Fiskarna kännetecknas av stora tillplattade huvuden och stort gap med vassa tänder.

Marulk (Lophius piscatorius) är en riktigt ful fisk, men samtidigt väldigt välsmakande. Kroppen är tillplattad och huvudet är stort med ett groteskt väldigt gap/mun, nästan lika brett som kroppen. Främre ryggfensdelen fungerar som ett metspö (illiciet) med en skinnflik som agn, vilket attraherar andra fiskar. Fiskens översida är knottrigt mörk, undersidan vit. Marulk kan bli över 2 meter lång och väga 40 kg. Den lever nedgrävd på havbottnen, vanligen på 2-500 meters djup, men kan gå ner till 2000 meter. Förekommer från Kolahalvön i norr, längs hela Atlantkusten ner till Sydafrika i söder, samt i Medelhavet och Svarta Havet. Finns i svenska vatten på västkusten. Sällsynt i Östersjön.

Marulkskinder är en delikatess, fast fint kött. Väger 50-150 gram per styck. Kan sällsynt förekomma i butik. Köp dem i så fall!

Fiske, odlingFiskas vanligen som bifångst i fisk- och kräfttrål. Säljs oftast med huvud och skinn borttaget och kallas då ibland för kotlettfisk (även havskatt brukar kallas för kotlettfisk).

Miljö: Kunskapen om beståndet är bristfälligt. Fisken har långsam tillväxt och sen könsmognad, vilket gör den känslig för överfiske. Fångstmängderna är låga. WWF rekommendation: Rödmärkt, välj helst annan vitfisk.


SÅ ANVÄNDS MARULK

Marulk är en uppskattad matfisk. Köttet är vitt, fast och lätt sötaktigt som hummer. Tillagas bäst i större bitar, kokt, ugnslagad stekt eller halstrad. 

Marulkskind
Avlägsna eventuellt kvarvarande svart skinn. Det är en fast muskel som gärna böjer sig när den steks, vilket kan förhindras med några fina knivsnitt på insidan.

Läs mer

Hotade fiskar och skaldjur (})

Så filéar du marulk

Recept med Marulksfiskar }

Det finns 3 recept med Marulksfiskar }