Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 85

Kcal / portion: 459

GBR (GI) / port: 11
Recept: 1835 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 7%
Fett: 1%
Kolhydrater: 12%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Jätteräkor, tigerräkor råa 350.0 gram 7%
Skinka kokt i bit 350.0 gram 25%
Krossade tomater 400.0 gram 5%
Gul lök 1.0 styck 3%
Vitlök torkad 2.0 klyftor 1%
Stjälkselleri 2.0 stjälkar 0%
Paprika grön 1.5 styck 2%
Salladslök 2.0 styck 1%
Persilja 1.0 knippe 1%
Chilipulver 1.0 tsk 0%
Vatten 3.0 dl Äts ej
Kalvfond koncentrerad 2.0 msk 3%
Lagerblad 2.0 blad 0%
Svartpeppar nymald 0.5 msk 0%
Salt 1.0 msk 0%
Långkornigt ris 3.0 dl 49%
Vetemjöl 2.0 msk 3%
Kockskolan:
Tigerräkor ett miljöhot > Äts ej
Om ris > Äts ej
Om cajunköket > Äts ej
Kock: Petter, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (40 min )
- Rör samman mjölet i lite matfett, helst baconfett, i stekpanna och stek tills det fått fin brun färg. Ställ åt sidan.
- Skala räkor. Tärna skinkan (1,5x1,5 cm). Skala lök och vitlök. Ansa selleri, paprika och salladslök, samt skär allt i mindre bitar. Hacka persilja. Blanda.
- Stek gul lök, vitlök, selleri och chilipulver i matfett i en stekgryta på medelvärme i cirka 5 minuter.
- Tillsätt vatten+fond, lagerblad, svartpeppar och salt, samt ris. Låt småkoka i 15-20 minuter enligt anvisning på risförpackningen.
- Rör ner mjölfettet (punkt 1) i grytan. Tillsätt räkor, skinka, salladslök och hackad persilja och låt puttra cirka 5 minuter tills räkorna blivit röda. Servera med ris. Smaka av med mer chilipulver och hetare gryta önskas.
Kockens kommentar
Red jambalaya är en klassisk rätt från acadianfolkets cajunkök i Louisiana, USA. De var franska invandrare till Canada på 1600- och 1700-talet tillhörande en etnisk grupp kallad métis som tvångsförflyttades av britterna till Louisiana. Därvid förändrades deras matkultur till cajunköket. Läs mer > Om cajunköket.
Fler recept inom Risrätter
Liknande recept som Red jambalaya, klassisk rätt från cajunköket
-
Paella Valencia
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Paella på torsk och räkor
Tid: 50 min , Svårighet: Medel, Receptgivare:
-
Nasi Goreng, klassisk indonesisk risrätt
Tid: 25 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Red jambalaya, klassisk rätt från cajunköket
Tid: 40 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Svart råris med champinjoner, zucchini och paprika
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Fried rice med curry
Tid: 40 min , Svårighet: Medel, Receptgivare:
-
Tomatris med kryddig korv och fläsk
Tid: 35 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Kokosris med linser och nötter
Tid: 35 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Sojastekt ris med omelettrullar
Tid: 25 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Quorn med quinoa och mango chutney
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Pernilla