Red jambalaya, klassisk rätt från cajunköket

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Red jambalaya, klassisk rätt från cajunköket

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Tigerräkor råa

350.0 

gram

Skinka kokt i bit

350.0 

gram

Krossade tomater

400.0 

gram

Gul lök

1.0 

styck

Vitlök torkad

2.0 

klyftor

Stjälkselleri

2.0 

stjälkar

Paprika grön

1.5 

styck

Salladslök

2.0 

styck

Persilja

1.0 

knippe

Chilipulver

1.0 

tsk

Vatten

3.0 

dl

Kalvfond koncentrerad

2.0 

msk

Lagerblad

2.0 

blad

Svartpeppar nymald

0.5 

msk

Salt

1.0 

msk

Långkornigt ris

3.0 

dl

Vetemjöl

2.0 

msk

Baconfett el. matfett }

 

 

 

Kockskolan:

 

Tigerräkor ett miljöhot >

 

 

Om ris >

 

 

Om cajunköket >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 85

Kcal / portion: 459

GBR (GI) / port: 11

Recept: 1835 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 7%

Fett: 1%

Kolhydrater: 12%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 541 gram)

Ingredienser

Visa:

Tigerräkor råa 350.0 gram 7%

Skinka kokt i bit 350.0 gram 25%

Krossade tomater 400.0 gram 5%

Gul lök 1.0 styck 3%

Vitlök torkad 2.0 klyftor 1%

Stjälkselleri 2.0 stjälkar 0%

Paprika grön 1.5 styck 2%

Salladslök 2.0 styck 1%

Persilja 1.0 knippe 1%

Chilipulver 1.0 tsk 0%

Vatten 3.0 dl Äts ej

Kalvfond koncentrerad 2.0 msk 3%

Lagerblad 2.0 blad 0%

Svartpeppar nymald 0.5 msk 0%

Salt 1.0 msk 0%

Långkornigt ris 3.0 dl 49%

Vetemjöl 2.0 msk 3%

Baconfett el. matfett } 0%

 

Kockskolan:

Tigerräkor ett miljöhot > Äts ej

Om ris > Äts ej

Om cajunköket > Äts ej

Tillagning (40 min )

  1. Rör samman mjölet i lite matfett, helst bacon­fett, i stekpanna och stek tills det fått fin brun färg. Ställ åt sidan.
  2. Skala räkor. Tärna skinkan (1,5x1,5 cm). Skala lök och vitlök. Ansa selleri, paprika och salladslök, samt skär allt i mindre bitar. Hacka persilja. Blanda.
  3. Stek gul lök, vitlök, selleri och chilipulver i matfett i en stekgryta på medelvärme i cirka 5 minuter.
  4. Tillsätt vatten+fond, lagerblad, svartpeppar och salt, samt ris. Låt småkoka i 15-20 minuter enligt anvisning på risförpackningen.
  5. Rör ner mjölfettet (punkt 1) i grytan. Tillsätt räkor, skinka, salladslök och hackad persilja och låt puttra cirka 5 minuter tills räkorna blivit röda. Servera med ris. Smaka av med mer chilipulver och hetare gryta önskas.

Kockens kommentar

Red jambalaya är en klassisk rätt från acadianfolkets cajunkök i Louisiana, USA. De var franska invandrare till Canada på 1600- och 1700-talet tillhörande en etnisk grupp kallad métis som tvångsförflyttades av britterna till Louisiana. Därvid förändrades deras matkultur till cajunköket. Läs mer > Om cajunköket.

Fler recept inom Risrätter

Liknande recept som Red jambalaya, klassisk rätt från cajunköket