Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 121

Kcal / portion: 661

GBR (GI) / port: 7
Recept: 2643 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 10%
Fett: 4%
Kolhydrater: 9%
Fibrer: 0%
Ingredienser
Kycklingdelar med skinn och ben 400.0 gram 22%
Blåmusslor med skal 16.0 styck 5%
Havskräftor kokta 4.0 styck 7%
Räkor med skal 200.0 gram 4%
Vitlökskorv skivad (salami) 100.0 gram 13%
Gul lök 1.0 styck 2%
Vitlök torkad 2.0 klyftor 1%
Långkornigt ris 2.5 dl 28%
Saffran 0.5 gram 0%
Vatten 5.0 dl Äts ej
Kycklingfond konc. 1.5 msk 2%
Tomater 2.0 styck 1%
Paprika röd-gul-grön 1.0 styck 1%
Oliver svarta avrunna 20.0 styck 3%
Torrt vitt vin 1.0 dl 3%
Olivolja 0%
Kockskolan:
Paellapanna > Äts ej
Om ris > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (1 tim 30 min )
- Kräftor: Frysta kräftor tinas. Råa kräftor kokas (se separat recept > Hemkokta havskräftor).
- Förberedelser: Skala och finhacka lök och vitlök. Skala och skär tomater och paprika i bitar. Skiva korv. Ansa musslor, kasta dåliga (klicka på varan i ingredienslistan för information).
- Ris: Fräs hälften av löken i en stor gryta på svag värme med lite olja i 5-7 minuter. Tillsätt saffran och blanda ner riset. Tillsätt vatten + fond. Koka på låg värme cirka 20 minuter.
- Kyckling: Bryn kycklingdelarna i panna med lite olja till vacker färg. Salta, peppra och efterstek på låg värme i 5-10 minuter.
- Musslor: Fräs resterande lök i olja i 5-7 minuter. Häll på vin, tillsätt musslor. Lägg på locket och koka på medelhög värme i cirka 5 minuter. Musslorna är klara när de öppnar sig.
- Paella: Blanda alla ingredienser och lägg på lock. Värm upp. Tillsätt eventullt mer vatten så att paellan är saftig.
Kockens kommentar
En spansk rätt med ursprung från Valencia. Namnet paella = panna på katalanska, dvs paella kan innehålla lite vad som helst bara den lagas i sådan panna. Denna klassiska rätt innehåller många ingredienser.
Tillhörande recept
Fler recept inom Risrätter
Liknande recept som Paella Valencia
-
Paella Valencia
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Paella på torsk och räkor
Tid: 50 min , Svårighet: Medel, Receptgivare:
-
Nasi Goreng, klassisk indonesisk risrätt
Tid: 25 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Red jambalaya, klassisk rätt från cajunköket
Tid: 40 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Svart råris med champinjoner, zucchini och paprika
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Fried rice med curry
Tid: 40 min , Svårighet: Medel, Receptgivare:
-
Tomatris med kryddig korv och fläsk
Tid: 35 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Kokosris med linser och nötter
Tid: 35 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Sojastekt ris med omelettrullar
Tid: 25 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Quorn med quinoa och mango chutney
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Pernilla