Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 106

Kcal / portion: 318

GBR (GI) / port: 0
Recept: 1272 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 24%
Fett: 1%
Kolhydrater: 0%
Fibrer: 0%
Ingredienser
Havskräftor råa 3.0 kilo 100%
Lag:
Vatten 5.0 liter Äts ej
Mörkt öl 0.5 liter Äts ej
Grovt salt 2.2 dl Äts ej
Farinsocker 1.0 msk Äts ej
Dillkronor } Äts ej
Tillbehör:
Vitt bröd 0%
Smör 0%
Kock: Leif Mannerström
Tillagning
- Koka upp lagen. Det skall vara rejält med krondill. Låt sjuda i 15 minuter.
- Ta upp dillen med hålslev. Lägg i kräftorna. Om kräftorna är olika stora, lägg i de största först. Levande kräftor stoppas ner med huvudet först. Lägg i ny krondill.
- Lägg på lock och koka upp. Ta av locket och låt stormkoka i 2 minuter för normalstora kräftor (stora 2,5 minut, små 1,5 minut).
- Ta av från plattan och lyft ur kräftorna med tång (inga fingrar i spadet) och lufta dem i 4-5 minuter. Kyl spadet i kallt vattenbad. Lägg tillbaka kräftorna i spadet och ställ kallt till nästa dag.
- Smaka av. Är kräftorna lagom salta tas de ur spadet. Om inte får de ligga kvar tills det är dax att äta dem.
- Servera kräftorna kalla med sås, ost och bröd till.
Kockens kommentar
I brist på dillkronor används dillfrön. Spadet kan även smaksättas med anisfrön eller kummin. Avkylningen av nykokta kräftor gör man för att köttet skall förbli fast, inte mosigt.3 kilo kräftor för 4 portioner motsvarar 6-7 stycken per portion. Till kräftfest bör man beräkna upp till 1 kilo kräftor per person.
Fler recept inom Kräftor
Liknande recept som Hemkokta havskräftor
-
Kräftskiva - checklista
Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Kräftlag
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Johannes Persson
-
Kräftlag på Läckö Slottsaquavit
Tid: 30 min (+ 24 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kocklandslaget
-
Hemkokta sötvattenskräftor
Tid: 1 tim 40 min (+ 10 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Hemkokta havskräftor
Svårighet: Medel, Receptgivare: Leif Mannerström
-
Scampi fritti, en 70-talsklassiker
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Gratinerade havskräftor
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Friterade pankopanerade havskräftor
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Halstrad havskräfta med curry, morot och aprikos
Tid: 35 min (+ 30 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Tommy Myllymäki
-
Grillade havskräftor med wasabisås
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan