 
  
              
  
    
              Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤
Svampfond koncentrerad
(kantarellfond, svampbuljongtärning)
Koncentrerad svampfond är en koncentrerad buljong/fond som antingen är en trögflytande vätska, eller ett extrakt i form av pulver eller tärning. Koncentrerade fonder finns att köpa i handeln och är ett alternativ för dagens moderna hushåll som sällan kokar fonder.
- Omvandling: 1 buljongtärning = 1,5 msk koncentrerad flytande fond.
 1 tärning eller 1,5 msk koncentrerad fond späds normalt med 5 dl vatten för att få en buljong/fond.
- Smak: Smak av svamp, stark sälta.
- Alternativ vara: Svårersättlig, eventuellt kan grönsaksfond fungera.
- Försäljning: Säljs allmänt som täring eller flytande koncentrat. Ordet "koncentrerat" anges vanligen inte på butiksförpackningar.
- Förvaring: Tärningar förvaras torrt i rumstemperatur. Flytande koncentrat som öppnats förvaras bäst i kylskåp.
SÅ ANVÄNDS KONCENTRERAD SVAMPFOND
Koncentrerad svampfond späds med vatten. Användningsområdet är begränsat. Passar till att smakförstärka en brun sås e.d. för att ge svampsmak. Tänk på att koncentraten, i synnerhet tärningar, i allmänhet ger mycket sälta. Läs mer i avsnitt > Svampbuljong, svampfond.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2013-01.
Läs mer
Recept med Svampfond koncentrerad
Det finns 18 recept med Svampfond koncentrerad
- 
                
                    FläskfilépannaSvarighet: Lätt, Receptgivare: Arla 
- 
                
                    Fisk- och räksoppa (förrätt)Tid: 15 min (+ 10 min) , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan 
- 
                
                    SkogssvampsoppaTid: 25 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Sofia 
- 
                
                    Svampburgare med pressad potatisTid: 35 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan 
- 
                
                    Lyxigt krämig svamp- och bönsoppaTid: 20 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan 
- 
                
                    Enkel gräddig ljus eller brun svampsåsTid: 25 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Sauce normande, krämig ljus sås till fisk, skaldjur och komageTid: 30 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Fisk- och räksoppaTid: 14 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan 
- 
                
                    Champignons Bordelaise, bräserad svamp i rödvinTid: 15 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan 
- 
                
                    Het och vild gryta med svenskt grisköttTid: 1 tim 30 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: 
 Skriv ut vara
                  Skriv ut vara