Koncentrerad kycklingfond (klicka för större bild)

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Hönsfond koncentrerad

(hönsbuljongtärning, hönsfond, kycklingbuljongtärning, kycklingfond)

Fransk översättning glace de poule, fumet de poule

Koncentrerad hönsfond (kycklingfond) är ett koncentrat av en hönsfond, som i sin tur är ett koncentrat av en hönsbuljong (läs mer > Om buljong och fond). Fonden kokas ner till trögflytande vätska (fr. glace de poule). Förekommer också som extrakt i pulverform eller tärning (fr. fumet de poule). En koncentrerad fond späds med vatten eller annan vätska till önskad smakstyrka och används sedan som en fond.

Koncentrat i handeln: Få hushåll kokar numera buljong och fonder, även om det är ganska enkelt att göra (läs mer > Hönsbuljong, hönsfond). I stället kan man köpa industriellt tillverkade koncentrat i butikerna som ersättning för originalen. De finns både i trögflytande form (benämnd "fond") och som extrakt i form av pulver eller tärning ("hönsbuljongtärning").

  • Smak: Smak av höns/kyckling, stark sälta. De flytande koncentraten anser Kockskolan ger godare smak än tärningarna. Ingendera ger dock lika god smak som en väl hemlagad fond.
  • Alternativ vara: Saknar man hönsfond går det oftast bra att välja kalvfond i stället och tvärtom.
  • Försäljning: Säljs allmänt som täring eller flytande koncentrat. Ordet "koncentrerat" anges vanligen inte på butiksförpackningar  och tärningarna benämns "buljong".
  • Förvaring: Tärningar förvaras torrt i rumstemperatur. Flytande koncentrat som öppnats förvaras bäst i kylskåp. Generellt mycket lång hållbarhet.

Kvalitetförbättring: Hönsbuljong av tärning/flaska kan förbättras med finhackad lök, morötter och selleri tillsammans med torrt vitt vin, ett par persiljekvistar, lagerblad och en nypa timjan. Låt sjuda i 30 minuter. Sila och smaka av.SÅ ANVÄNDS KÖPT KONCENTRERAT

Köpta koncentrat spädes med vatten och används som hemlagad fond till soppor, spad i grytor, till såser, köttgelé och som smaksättare av mat. Tänk på att koncentraten, i synnerhet tärningar, i allmänhet ger mycket sälta.

Omvandling: 1 buljongtärning = 1,5 msk koncentrerad flytande fond.
1 tärning eller 1,5 msk koncentrerad fond späds normalt med 5 dl vatten för att få en fond.


© Kunskapskokboken. Reviderat 2016-09

Läs mer

Fågel-/hönsbuljong, hönsfond

Om buljong och fond ¤

Recept med Hönsfond koncentrerad

Det finns 101 recept med Hönsfond koncentrerad