Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤
Skånsk brunkål av vitkål
Kalori- och GI:
Kcal / 100 gram: 61
Kcal / portion: 208
GBR (GI) / port: 3
Recept: 830 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 1%
Fett: 0%
Kolhydrater: 12%
Fibrer: 2%
Ingredienser
Vitkål ansad 1.0 kilo 36%
Sirap ljus 1.0 dl 54%
Sojasås 2.0 msk 2%
Ättikssprit 12% 2.0 msk 2%
Vatten 5.0 dl 0%
Kycklingfond konc. 1.0 msk 5%
el. skinkspad
Tillbehör:
Kockskolan:
Om sallader > Äts ej
Så lagas huvudkål > Äts ej
Om kål > Äts ej
Kock: Pia, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (1 tim 25 min )
- Sätt ugnen på 200ºC.
- Skär bort kålens grova rotstock. Strima kålen t.ex. med osthyvel. Bryn kålen i matfettet i en gryta på medelvärme.
- Lägg över kålen i en ugnsfast form och ringla över sirap, soja och ättikssprit. Tillsätt vatten+fond eller skinkspad. Salta och peppra lätt.
- Ställ in formen i ugnen i 45-60 minuter.
Rör om några gånger under tiden. Späd eventuellt med mer vätska. - Garnera eller servera med äpple. Använd gärna en matring för fin form.
Kockens kommentar
Brunkål passar bl.a. till skinka, revbensspjäll eller fläskkorv. Brunkål, på gammeldags skånskt maner, görs på strimlad vitkål enligt detta recept. Det finns dock en variant av bladkål som har brunaktiga blad och benämns brunkål.
Passar till
Fler recept inom Kål- och råkostsallader ¤
Liknande recept som Skånsk brunkål av vitkål
-
Coleslaw Waldorf - amerikansk vitkålssallad
Tid: 25 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Grönkålssallad på blå kongo med äpple och feta
Tid: 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Rent-a-Chef
-
Lätt rödkålssallad
Tid: 35 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Tina Nordström
-
Rödkålssallad
Tid: 1 tim 10 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Skånsk brunkål av vitkål
Tid: 1 tim 25 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Pia, Kockskolan
-
Rotfruktssallad
Tid: 15 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Kimchi, koreansk bancha (tillbehör)
Tid: 30 min (+ 144 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Rotsellerisallad
Tid: 10 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Rödkålsallad med paranötter, dadlar och apelsin
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Rödkålssallad med valnötter till maten
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan