Kalori- och GI:
 
    
                Kcal / 100 gram: 61
 
    
                Kcal / portion: 208
 
    
                GBR (GI) / port: 3
Recept: 830 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 1%
Fett: 0%
Kolhydrater: 12%
Fibrer: 2%
Ingredienser
Vitkål ansad 1.0 kilo 36%
Sirap ljus 1.0 dl 54%
Sojasås 2.0 msk 2%
Ättikssprit 12% 2.0 msk 2%
Vatten 5.0 dl 0%
Kycklingfond konc. 1.0 msk 5%
el. skinkspad
Tillbehör:
Kockskolan:
Om sallader > Äts ej
Så lagas huvudkål > Äts ej
Om kål > Äts ej
Kock: Pia, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (1 tim 25 min )
- Sätt ugnen på 200ºC.
- Skär bort kålens grova rotstock. Strima kålen t.ex. med osthyvel. Bryn kålen i matfettet i en gryta på medelvärme.
- Lägg över kålen i en ugnsfast form och ringla över sirap, soja och ättikssprit. Tillsätt vatten+fond eller skinkspad. Salta och peppra lätt.
- Ställ in formen i ugnen i 45-60 minuter. 
 Rör om några gånger under tiden. Späd eventuellt med mer vätska.
- Garnera eller servera med äpple. Använd gärna en matring för fin form.
Kockens kommentar
Brunkål passar bl.a. till skinka, revbensspjäll eller fläskkorv. Brunkål, på gammeldags skånskt maner, görs på strimlad vitkål enligt detta recept. Det finns dock en variant av bladkål som har brunaktiga blad och benämns brunkål.
Passar till
Fler recept inom Kål- och råkostsallader ¤
Liknande recept som Skånsk brunkål av vitkål
- 
                
                    Coleslaw Waldorf - amerikansk vitkålssalladTid: 25 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Grönkålssallad på blå kongo med äpple och fetaTid: 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Rent-a-Chef 
- 
                
                    Lätt rödkålssalladTid: 35 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Tina Nordström 
- 
                
                    RödkålssalladTid: 1 tim 10 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan 
- 
                
                    Skånsk brunkål av vitkålTid: 1 tim 25 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Pia, Kockskolan 
- 
                
                    RotfruktssalladTid: 15 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Kimchi, koreansk bancha (tillbehör)Tid: 30 min (+ 144 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan 
- 
                
                    RotsellerisalladTid: 10 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan 
- 
                
                    Rödkålsallad med paranötter, dadlar och apelsinTid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Magnus, Kockskolan 
- 
                
                    Rödkålssallad med valnötter till matenTid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan 
 
              
               Spara recept
                  Spara recept
                 Skriv ut recept
                  Skriv ut recept
                 Lägg i inköpslistan
                  Lägg i inköpslistan
                 Slumpa recept
                  Slumpa recept
                 
                     
                              