Skånsk brunkål av vitkål

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Skånsk brunkål av vitkål

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Vitkål ansad

1.0 

kilo

 

Sirap ljus

1.0 

dl

Sojasås

2.0 

msk

Ättikssprit 12% }

2.0 

msk

Vatten

5.0 

dl

Kycklingfond konc.

1.0 

msk

el. skinkspad

 

Matfett till stekning

 

 

Salt och peppar

 

 

 

Tillbehör:

 

Äpple syrligt

 

 

 

Kockskolan:

 

Om sallader >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 61

Kcal / portion: 208

GBR (GI) / port: 3

Recept: 830 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 1%

Fett: 0%

Kolhydrater: 12%

Fibrer: 2%

(Tillagad portion: 341 gram)

Ingredienser

Visa:

Vitkål ansad 1.0 kilo 36%

 

Sirap ljus 1.0 dl 54%

Sojasås 2.0 msk 2%

Ättikssprit 12% } 2.0 msk 2%

Vatten 5.0 dl 0%

Kycklingfond konc. 1.0 msk 5%

el. skinkspad 

Matfett till stekning 0%

Salt och peppar 0%

 

Tillbehör:

Äpple syrligt 0%

 

Kockskolan:

Om sallader > Äts ej

Tillagning (1 tim 25 min )

  1. Sätt ugnen på 200ºC.
  2. Skär bort kålens grova rotstock. Strima kålen t.ex. med osthyvel. Bryn kålen i matfettet i en gryta på medelvärme.
  3. Lägg över kålen i en ugnsfast form och ringla över sirap, soja och ättikssprit. Tillsätt vatten+fond eller skinkspad. Salta och peppra lätt.
  4. Ställ in formen i ugnen i 45-60 minuter.
    Rör om några gånger under tiden. Späd eventuellt med mer vätska.
  5. Garnera eller servera med äpple. Använd gärna en matring för fin form.

Kockens kommentar

Brunkål passar bl.a. till skinka, revbensspjäll eller fläskkorv. Brunkål, på gammeldags skånskt maner, görs på strimlad vitkål enligt detta recept. Det finns dock en variant av bladkål som har brunaktiga blad och benämns brunkål.

Passar till

Julskinka

Revbensspjäll

Fläskkorv

Alt: Rödkålssallad

Fler recept inom Kål- och råkostsallader ¤

Liknande recept som Skånsk brunkål av vitkål