Kokt fläskkorv, julkorv eller köttkorv med rotmos

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Kokt fläskkorv, julkorv eller köttkorv med rotmos

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Fläskkorv

600.0 

gram

Kryddpeppar hel

5.0 

korn

Lagerblad

1.0 

blad

 

Alternativ:

 

Julkorv förkokt

 

 

Köttkorv

 

 

 

Rotmos:

 

Kålrot

600.0 

gram

Potatis mjölig sort

200.0 

gram

Morot

1.0 

styck

Salt och vitpeppar

 

 

 

Tillbehör:

 

Äppelmos

2.0 

dl

Senap svensk

4.0 

msk

 

Kockskolan:

 

Om korv, tillverkning >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 147

Kcal / portion: 598

GBR (GI) / port: 5

Recept: 2390 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 4%

Fett: 8%

Kolhydrater: 14%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 406 gram)

Ingredienser

Visa:

Fläskkorv 600.0 gram 59%

Kryddpeppar hel 5.0 korn 0%

Lagerblad 1.0 blad 0%

 

Alternativ:

Julkorv förkokt 0%

Köttkorv 0%

 

Rotmos:

Kålrot 600.0 gram 8%

Potatis mjölig sort 200.0 gram 6%

Morot 1.0 styck 2%

Salt och vitpeppar 0%

 

Tillbehör:

Äppelmos 2.0 dl 21%

Senap svensk 4.0 msk 5%

 

Kockskolan:

Om korv, tillverkning > Äts ej

Tillagning (55 min )

  1. Rotmos: Skala och skär kålrot och morot i 1 cm stora tärningar (ger kort koktid). Lägg det skurna i en kastrull och fyll på vatten så att det täcker. Låt koka 30 minuter. Skala och tärna potatis och lägg i grytan efter halva tiden.
  2. När rotfrukterna mjuknat, mosa med potatisstöt. Späd med lite korvbuljong. Smaka av med salt och peppar.
  3. Korv: Skölj korven och lägg i en rymlig gryta (den skall få plats att svälla utan att nudda kastrullkanten). Häll på vatten så att det täcker korven. Tillsätt kryddor.
  4. Sjud korven utan lock i ca 30 min (45 min för värmlandskorv). Korven får inte koka (dra kastrullen i så fall från värmen och häll på lite kallt vatten). Vänd korven en gång med hjälp av skedar.

Kockens kommentar

Fläskkorv/julkorv används gärna som tillbehör i "dopp i grytan". Lämpliga kryddor för att få julsmak på fläskkorv är till exempel stjärnanis, pomeransskal och kryddnejlika. Alternativa tillbehör kan vara surkål eller rödkål (finns att köpa på burk) och potatismos. Läs mer om fläskkorv, klicka på ingrediensen.

Alternativa tillbehör

Potatismos

Halländs grönkål

Rödkål

Fler recept inom Kokt korv, korvgryta

Liknande recept som Kokt fläskkorv, julkorv eller köttkorv med rotmos