Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 147

Kcal / portion: 598

GBR (GI) / port: 5
Recept: 2390 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 4%
Fett: 8%
Kolhydrater: 14%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Fläskkorv 600.0 gram 59%
Kryddpeppar hel 5.0 korn 0%
Lagerblad 1.0 blad 0%
Alternativ:
Köttkorv 0%
Rotmos:
Kålrot 600.0 gram 8%
Potatis mjölig sort 200.0 gram 6%
Morot 1.0 styck 2%
Tillbehör:
Äppelmos 2.0 dl 21%
Senap svensk 4.0 msk 5%
Kockskolan:
Om korv, tillverkning > Äts ej
Kock: Petter, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (55 min )
- Rotmos: Skala och skär kålrot och morot i 1 cm stora tärningar (ger kort koktid). Lägg det skurna i en kastrull och fyll på vatten så att det täcker. Låt koka 30 minuter. Skala och tärna potatis och lägg i grytan efter halva tiden.
- När rotfrukterna mjuknat, mosa med potatisstöt. Späd med lite korvbuljong. Smaka av med salt och peppar.
- Korv: Skölj korven och lägg i en rymlig gryta (den skall få plats att svälla utan att nudda kastrullkanten). Häll på vatten så att det täcker korven. Tillsätt kryddor.
- Sjud korven utan lock i ca 30 min (45 min för värmlandskorv). Korven får inte koka (dra kastrullen i så fall från värmen och häll på lite kallt vatten). Vänd korven en gång med hjälp av skedar.
Kockens kommentar
Fläskkorv/julkorv används gärna som tillbehör i "dopp i grytan". Lämpliga kryddor för att få julsmak på fläskkorv är till exempel stjärnanis, pomeransskal och kryddnejlika. Alternativa tillbehör kan vara surkål eller rödkål (finns att köpa på burk) och potatismos. Läs mer om fläskkorv, klicka på ingrediensen.
Alternativa tillbehör
Fler recept inom Kokt korv, korvgryta
Liknande recept som Kokt fläskkorv, julkorv eller köttkorv med rotmos
-
Wienerkorv gourmet
Tid: 10 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Lompe, norska potatistunnbröd med wienerkorv
Tid: 25 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Kokt fläskkorv, julkorv eller köttkorv med rotmos
Tid: 55 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Kokt fläskkorv med olivpotatis
Tid: 40 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Saure Zipfel, Nürnberger i ättiksbuljong
Tid: 30 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Bönkorvgryta
Tid: 40 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Korvgulasch
Tid: 40 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Kryddig merguezgryta
Tid: 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Het linsgryta med chorizo och blomkål
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Enkel svampbulgur med chorizo, bönor och tranbär
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan