Saure Zipfel, Nürnberger i ättiksbuljong

Foto: Nürnernberger Bratwuerste

Saure Zipfel, Nürnberger i ättiksbuljong

Lägg till ingredienser

Portioner: 4

Nürnberger }

24.0 

styck

 

Lag:

 

Gul lök

6.0 

styck

Vitvinsvinäger

2.5 

dl

Vitt vin

 

 

Lagerblad

6.0 

blad

Kryddnejlika

5.0 

styck

Enbär }

6.0 

styck

Vitpeppar

10.0 

korn

Salt

1.0 

msk

Vatten

2.0 

liter

Vattenreduktion

-1.0 

liter

 

Tillvalsalternativ:

 

Vitt vin

 

 

Vitlök

 

 

Strösocker

 

 

Persilja till garnering

 

 

 

Tillbehör:

 

Mörkt bröd

12.0 

skivor

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 83

Kcal / portion: 558

GBR (GI) / port: 7

Recept: 2233 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 4%

Fett: 2%

Kolhydrater: 11%

Fibrer: 2%

(Tillagad portion: 671 gram)

Ingredienser

Visa:

Nürnberger } 24.0 styck 30%

 

Lag:

Gul lök 6.0 styck 14%

Vitvinsvinäger 2.5 dl 2%

Vitt vin 0%

Lagerblad 6.0 blad 1%

Kryddnejlika 5.0 styck 0%

Enbär } 6.0 styck 0%

Vitpeppar 10.0 korn 0%

Salt 1.0 msk 0%

Vatten 2.0 liter 0%

Vattenreduktion -1.0 liter -0%

 

Tillvalsalternativ:

Vitt vin 0%

Vitlök 0%

Strösocker 0%

Persilja till garnering 0%

 

Tillbehör:

Mörkt bröd 12.0 skivor 54%

Tillagning (30 min )

  1. Häll vatten och ättika i en kastrull. Lagen skall vara tillräcklig för att täcka korvarna när de sjudes. Tillsätt kryddor. Koka upp.
  2. Skala, halvera lök och skiva tunt. Lägg i buljongen och låt koka i 10 minuter.
  3. Sätt värmen på låg temperatur, eller stäng av plattan. Lägg i korven och låt stå i 10 minuter.
  4. Servera korven med lite lökbuljong och ett gott rustikt bröd till. Garnera gärna med hackad persilja.

Kockens kommentar

Detta är en lätt måltid. Av portionsvikten utgör korv 140 gram. Serveras man Nürnberger i Nürnberg får man in 10 stycken per portion och mer om man så önskar. I vissa recept väljer man att först fräsa löken i lite matolja. Ibland ingår vitlök, vitt vin och lite socker i buljongen. Vattenreduktion i ingredienslistan har införts för att endast cirka hälften av buljongen äts upp.

Saure Zipfel ("sura snibbar"): Tysken gillar syrlig eller syrad mat till exempel surkål. En annan variant är Saure Zipfel vilket är en syrlig buljong som gärna används till bratvurst. Särskilt populärt i sydtyska Franken och Pfalz. Förekommer också som lag i konserverad bratwurst. Lagen även kallad Blaue Zipfel ("blå snibbar"), för att "blau" förr i tiden betydde att något kokats sötsurt.

Nürnberg var först i Tyskland med att kvalitets­bestämma sin bratwurst ("stekkorv"), vilket skedde år 1313. Nürnberger Rostbratwurst skall bestå av rent, bindvävsfritt fläskkött medelgrovt mald, stoppad i smala lammskinn (fjälster), väga rå 20-25 gram och vara 7-9 centimeter lång, samt smaksatt med mejram. Läs mer, klicka på ingrediensen.

Fler recept inom Kokt korv, korvgryta

Liknande recept som Saure Zipfel, Nürnberger i ättiksbuljong