Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 83

Kcal / portion: 558

GBR (GI) / port: 7
Recept: 2233 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 4%
Fett: 2%
Kolhydrater: 11%
Fibrer: 2%
Ingredienser
Nürnberger } 24.0 styck 30%
Lag:
Gul lök 6.0 styck 14%
Vitvinsvinäger 2.5 dl 2%
Vitt vin 0%
Lagerblad 6.0 blad 1%
Kryddnejlika 5.0 styck 0%
Enbär } 6.0 styck 0%
Vitpeppar 10.0 korn 0%
Salt 1.0 msk 0%
Vatten 2.0 liter 0%
Vattenreduktion -1.0 liter -0%
Tillvalsalternativ:
Vitt vin 0%
Vitlök 0%
Strösocker 0%
Tillbehör:
Mörkt bröd 12.0 skivor 54%
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (30 min )
-
Häll vatten och ättika i en kastrull. Lagen skall vara tillräcklig för att täcka korvarna när de sjudes. Tillsätt kryddor. Koka upp.
- Skala, halvera lök och skiva tunt. Lägg i buljongen och låt koka i 10 minuter.
- Sätt värmen på låg temperatur, eller stäng av plattan. Lägg i korven och låt stå i 10 minuter.
- Servera korven med lite lökbuljong och ett gott rustikt bröd till. Garnera gärna med hackad persilja.
Kockens kommentar
Detta är en lätt måltid. Av portionsvikten utgör korv 140 gram. Serveras man Nürnberger i Nürnberg får man in 10 stycken per portion och mer om man så önskar. I vissa recept väljer man att först fräsa löken i lite matolja. Ibland ingår vitlök, vitt vin och lite socker i buljongen. Vattenreduktion i ingredienslistan har införts för att endast cirka hälften av buljongen äts upp.Saure Zipfel ("sura snibbar"): Tysken gillar syrlig eller syrad mat till exempel surkål. En annan variant är Saure Zipfel vilket är en syrlig buljong som gärna används till bratvurst. Särskilt populärt i sydtyska Franken och Pfalz. Förekommer också som lag i konserverad bratwurst. Lagen även kallad Blaue Zipfel ("blå snibbar"), för att "blau" förr i tiden betydde att något kokats sötsurt.
Nürnberg var först i Tyskland med att kvalitetsbestämma sin bratwurst ("stekkorv"), vilket skedde år 1313. Nürnberger Rostbratwurst skall bestå av rent, bindvävsfritt fläskkött medelgrovt mald, stoppad i smala lammskinn (fjälster), väga rå 20-25 gram och vara 7-9 centimeter lång, samt smaksatt med mejram. Läs mer, klicka på ingrediensen.
Fler recept inom Kokt korv, korvgryta
Liknande recept som Saure Zipfel, Nürnberger i ättiksbuljong
-
Wienerkorv gourmet
Tid: 10 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Lompe, norska potatistunnbröd med wienerkorv
Tid: 25 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Kokt fläskkorv, julkorv eller köttkorv med rotmos
Tid: 55 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Kokt fläskkorv med olivpotatis
Tid: 40 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Saure Zipfel, Nürnberger i ättiksbuljong
Tid: 30 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Bönkorvgryta
Tid: 40 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Korvgulasch
Tid: 40 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Kryddig merguezgryta
Tid: 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Het linsgryta med chorizo och blomkål
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Enkel svampbulgur med chorizo, bönor och tranbär
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan