Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 180

Kcal / portion: 225

GBR (GI) / port: 0
Recept: 2699 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 3%
Fett: 16%
Kolhydrater: 5%
Fibrer: 2%
Ingredienser
Grönkål färsk ansad 1000.0 gram 15%
Skinkspad } Äts ej
el. vatten + konc. fond Äts ej
Smör normalsaltat 50.0 gram 13%
Vispgrädde 5.0 dl 67%
Sirap el. socker 2.0 msk 5%
Kockskolan:
Så lagas bladkål > Äts ej
Så stuvar man > Äts ej
Landskapsrätter > Äts ej
Kock: Petter, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (1 tim )
- Färsk grönkål: Repa (riv) bladen från de grova stjälkarna, eller använda vass kniv och skära längs stjälken. Hårda stjälkbitar skall inte medfölja. Riv/skär stora blad i matskedsstora bitar. Skölj bladen väl. 1,5 kilo grönkål ger cirka 1 kilo ansad kål som ger drygt 1 liter färdig långkål.
- Koka kålen 20-30 minuter i skinkspad eller i vatten med buljongtärning. Lägg över i sil och pressa för att få ut vätska. Torka av med handduk eller hushållspapper eller låt ligga utsridd på fat över natt för att bli av med vätska.
Djupfryst grönkål: Tina kålen i kylskåp över natt eller på svag värme i en gryta med lite matfett. Stöt sönder och rör om. Lägg över i sil och pressa för att få ut vätska. - Fräs: Större mängder steks i omgångar. Lägg kolen i stekpanna och torrstek den en stund. Vänd ofta så att den inte bränns vid. När ingen fukt finns mer på pannbotten tillsätts en stor klick smör. Stek i 5-10 minuter. Vänd ofta. Akta så att kolen inte svartbränns.
- Stuva: Koka upp grädde i kastrull. Tillsätt lite vetemjöl utrört i kallt vatten eller stärkelsemjöl. Låt sjuda 5 minuter minuter till en tjockflytande sås. Rör om regelbundet, akta att det inte bränns vid i botten. Tillsätt mer utrört mjöl om för tunn, späd med skinkspad om den är för tjock. Häll lagom mängd över grönkålen och blanda.
- Smaka av med salt, peppar, sirap eller (farin-)socker enligt eget önskemål.
- Värm upp inför servering.
Kockens kommentar
Rätten är klassisk till jul, varvid man brukar ha tillgång till skinkspad. Saknas skinkspad kan man ta vatten + koncentrerad kalvfond (1 msk per 3 dl vatten) eller buljongtärning (1 tärning per 5 dl vatten). I stället för sirap kan man använda socker och vissa smaksätter även med timjan, fänkålsfrön, ättika eller vinäger. Mängden grädde varieras beroende på hur krämig grönkålen önskas. Gör dubbel mängd mot planerat, långkål är allas favorit, stora som små.
Långkål enligt Grönkålsakademin: Koka kål i skinkspad eller buljong tills den är mjuk. Överkoka inte, det är ett av de vanligaste felen - spänsten i grönsaken ska finnas kvar. Häll bort spadet (eller använd till soppbas), grovhacka kålen. Stek den grovhackade kålen i smör - låt det ta lite tid. Späd sen med vispgrädde, som gör kålen len i smaken. Krydda med salt, vitpeppar och lite socker.
Långkål med skinka har av ICA Buffé utsetts till Hallands landskapsrätt (läs mer > Landskapsrätter).
Passar till
Fler recept inom Stuvat grönt
Liknande recept som Långkål, halländsk gräddstuvad grönkål
-
Stuvad spenat
Tid: 25 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Kantarellstuvning
Tid: 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Gräddkokt grönkål med bacon
Tid: 15 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Pia, Kockskolan
-
Långkål, halländsk gräddstuvad grönkål
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Stuvade rotfrukter
Tid: 35 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Stuvad vitkål (tillbehör)
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Stuvad blomkål (tillbehör)
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan