Långbakad skinka med knaprig svål

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Långbakad skinka med knaprig svål

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 6

Skinka färsk +svål

1.5 

kilo

Rosmarin

 

 

Timjan

 

 

Salt och peppar

 

 

Matfett (matolja)

 

 

 

Skysås:

 

Steksky

1.0 

dl

Vatten

2.0 

dl

Arrowrot

1.5 

tsk

Smör normalsaltat

2.0 

msk

Sherry?

 

 

 

Tillbehör:

 

Brysselkål färsk

300.0 

gram

Potatis

1200.0 

gram

Äppelmos

6.0 

dl

 

Kockskolan:

 

Så knapersteks svål >

 

 

Så lagas skinka >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Dryckestips

Brown Brothers Shiraz

Smakrikt rött vin
Pris: 109 kr

Fler dryckestips

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 166

Kcal / portion: 931

GBR (GI) / port: 13

Recept: 5585 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 9%

Fett: 7%

Kolhydrater: 17%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 562 gram)

Ingredienser

Visa:

Skinka färsk +svål 1.5 kilo 51%

Rosmarin 0%

Timjan 0%

Salt och peppar 0%

Matfett (matolja) 0%

 

Skysås:

Steksky 1.0 dl 1%

Vatten 2.0 dl 0%

Arrowrot 1.5 tsk 0%

Smör normalsaltat 2.0 msk 3%

Sherry? %

 

Tillbehör:

Brysselkål färsk 300.0 gram 2%

Potatis 1200.0 gram 14%

Äppelmos 6.0 dl 28%

 

Kockskolan:

Så knapersteks svål > Äts ej

Så lagas skinka > Äts ej

Tillagning (30 min + 24 tim )

  1. Dag 1: Sätt på ugnen.
    Skinka 1-3 kg = 80°C.
    Skinka 5-7 kg = 85-90°C.
    Skinka+ben 10- kg 95-100°C.
  2. Skär svålen i ett fint rutmönster. Finhacka om så önskas färsk rosmarin och timjan. Gnid in köttet med kryddor (lite matfett först på köttet = fastnar lättare). Lägg skinkan på galler över ugnsplåt. Täck köttet med aluminiumfolie. Sätt in i ugn 12-24 timmar. Klar vid innertemperatur 73-80°C.
  3. Dag 2: Skala och koka potatis.
  4. Ta bort folien. Sätt på grillen och grilla svålen tills den blivit knaprig. Ta ut köttet och låt det vila en stund.
  5. Koka brysselkål i cirka 3 minuter. Häll bort vattnet och tillsätt en klick smör.
  6. Stekskysås: Smält smör i en kastrull. Vispa ner arrowrot eller matlagningsmjöl. Häll på vatten och lite silad skinksky. Låt småkoka i 5-10 minuter.
  7. Späd skyn med vatten om för stark smak eller om såsen är för tjock. Smaka av med salt, peppar och eventuell sherry.

Kockens kommentar

Skinka tillagad i ugn under lång tid på låg värme blir saftig. Med ben ännu saftigare. Då förstörs den sällan av "för lång tid" i ugnen. En snabbare variant är att ugnssteka på 175°C i cirka 2 timmar till kärn­temperatur 75-80°C. PS: Steken på bilden vägde 5 kg. Jämt stekt knaprig svål får man om steken är platt (se recept > Knaperstekt revbensspjäll).

Alternativ

Knaperstekt revbensspjäll

Knaperstekt fläsklägg

Ugnslagad skinka

Rester: Jambon de persil

Fler recept inom Skinkstek, julskinka

Liknande recept som Långbakad skinka med knaprig svål