För att kunna se bilden och kunna lägga in egna recept måste du vara inloggad som medlem.

Bli medlem (gratis)

Foto: Katja Kristoferson

Hemrimmad skinka

Lägg till ingredienser

Portioner: 4

Skinka färsk benfri

3.0 

kilo

Torrsaltning:

 

 

Salt

4.0 

msk

Strösocker

2.0 

msk

Salpeter

0.5 

msk

Saltlakning:

 

 

Vatten

5.0 

liter

Grovt salt

900.0 

gram

Strösocker

2.0 

msk

Salpeter

0.5 

msk

 

Kockskolan:

 

Så rimmar man >

 

 

Köttspruta >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 34

Kcal / portion: 738

GBR (GI) / port: 0

Recept: 2954 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 6%

Fett: 1%

Kolhydrater: 1%

Fibrer: 0%

(Tillagad portion: 2189 gram)

Ingredienser

Visa:

Skinka färsk benfri 3.0 kilo 92%

Torrsaltning: %

Salt 4.0 msk 0%

Strösocker 2.0 msk 4%

Salpeter 0.5 msk 0%

Saltlakning: %

Vatten 5.0 liter 0%

Grovt salt 900.0 gram 0%

Strösocker 2.0 msk 4%

Salpeter 0.5 msk 0%

 

Kockskolan:

Så rimmar man > Äts ej

Köttspruta > Äts ej

Uppdragsgivare: Svenskt Kött

Tillagning (20 min + 360 tim )

  1. Dag 1: Blanda samman de torra ingredienserna och gnid in skinkan mycket väl. Lägg skinkan lätt övertäckt i ett stort förvaringskärl. Ställ kallt i 24 timmar.
  2. Dag 2: Blanda ingredienserna till laken i en kastrull, koka upp och låt koka några minuter. Ta kastrullen från värmen. Skumma den heta laken väl när ytan slutat att bubbla. Låt kallna.
  3. Häll kall lake över skinkan så att den täcker. Förvara skinkan kallt. Låt skinkan rimma 14-20 dagar.
  4. Vänd den med jämna mellanrum under förvaringen. Använd rena redskap eller plasthandskar. Byt mot ny lake om den ser grumlig ut efter en tid.

Kockens kommentar

Till en mycket stor skinka (7-8 kg) behövs dubbel sats. Man kan också spruta in saltlösning i skinkan med en köttspruta, vilket ger effektivare saltning. Läs mer > Köttspruta.

Julskinka: Rimmat kokt eller ugnslagad skinka är klassiskt till jul sedan 1600-talet. Inför jul slaktades grisen och rimmades väl, så att köttet kunde sparas länge.

Passar till

Ugnslagad rimmad slinka

Kokt färsk eller rimmad skinka

Skriv in en kommentar.

Fler recept inom Skinkstek, julskinka

Liknande recept som Hemrimmad skinka