Hemrimmad skinka
Kalori- och GI:
Kcal / 100 gram: 34
Kcal / portion: 738
GBR (GI) / port: 0
Recept: 2954 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 6%
Fett: 1%
Kolhydrater: 1%
Fibrer: 0%
Ingredienser
Skinka färsk benfri 3.0 kilo 92%
Torrsaltning:
Salt 4.0 msk 0%
Strösocker 2.0 msk 4%
Salpeter 0.5 msk 0%
Saltlakning:
Vatten 5.0 liter 0%
Grovt salt 900.0 gram 0%
Strösocker 2.0 msk 4%
Salpeter 0.5 msk 0%
Kockskolan:
Så saltas, rimmas kött > Äts ej
Så saltar, rimmar man > Äts ej
Köttspruta > Äts ej
Kock: Svenskt Kött
Uppdragsgivare: Svenskt Kött
Tillagning (20 min + 360 tim )
- Dag 1: Blanda samman de torra ingredienserna och gnid in skinkan mycket väl. Lägg skinkan lätt övertäckt i ett stort förvaringskärl. Ställ kallt i 24 timmar.
- Dag 2: Blanda ingredienserna till laken i en kastrull, koka upp och låt koka några minuter. Ta kastrullen från värmen. Skumma den heta laken väl när ytan slutat att bubbla. Låt kallna.
- Häll kall lake över skinkan så att den täcker. Förvara skinkan kallt. Låt skinkan rimma 14-20 dagar.
- Vänd den med jämna mellanrum under förvaringen. Använd rena redskap eller plasthandskar. Byt mot ny lake om den ser grumlig ut efter en tid.
Kockens kommentar
Till en mycket stor skinka (7-8 kg) behövs dubbel sats. Man kan också spruta in saltlösning i skinkan med en köttspruta, vilket ger effektivare saltning. Läs mer > Köttspruta.
Julskinka: Rimmat kokt eller ugnslagad skinka är klassiskt till jul sedan 1600-talet. Inför jul slaktades grisen och rimmades väl, så att köttet kunde sparas länge.
Passar till
Fler recept inom Skinkstek, julskinka
Liknande recept som Hemrimmad skinka
-
Hemrimmad skinka
Tid: 20 min (+ 360 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Svenskt Kött
-
Ugnslagad skinka
Tid: 3 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Knaperstek skinka på danskt vis
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Långbakad skinka med knaprig svål
Tid: 30 min (+ 24 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Kokt färsk eller rimmad skinka
Tid: 20 min (+ 1 tim 30 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Sous videkokt skinkstek på enkelt sätt
Tid: 10 min (+ 12 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Bräserad skinkstek
Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Julskinkspanna
Tid: 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Jambon de Persil - skinkaladåb
Tid: 20 min (+ 10 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Griljerad kokt skinka (julskinka)
Tid: 3 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Pia, Kockskolan