Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 166

Kcal / portion: 931

GBR (GI) / port: 13
Recept: 5585 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 9%
Fett: 7%
Kolhydrater: 17%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Skinka färsk +svål 1.5 kilo 51%
Rosmarin 0%
Timjan 0%
Skysås:
Steksky 1.0 dl 1%
Vatten 2.0 dl 0%
Arrowrot 1.5 tsk 0%
Smör normalsaltat 2.0 msk 3%
Sherry? %
Tillbehör:
Brysselkål färsk 300.0 gram 2%
Potatis 1200.0 gram 14%
Äppelmos 6.0 dl 28%
Kockskolan:
Så knapersteks svål > Äts ej
Så lagas skinka > Äts ej
Kock: Petter, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (30 min + 24 tim )
- Dag 1: Sätt på ugnen.
Skinka 1-3 kg = 80°C.
Skinka 5-7 kg = 85-90°C.
Skinka+ben 10- kg 95-100°C. - Skär svålen i ett fint rutmönster. Finhacka om så önskas färsk rosmarin och timjan. Gnid in köttet med kryddor (lite matfett först på köttet = fastnar lättare). Lägg skinkan på galler över ugnsplåt. Täck köttet med aluminiumfolie. Sätt in i ugn 12-24 timmar. Klar vid innertemperatur 73-80°C.
- Dag 2: Skala och koka potatis.
- Ta bort folien. Sätt på grillen och grilla svålen tills den blivit knaprig. Ta ut köttet och låt det vila en stund.
- Koka brysselkål i cirka 3 minuter. Häll bort vattnet och tillsätt en klick smör.
- Stekskysås: Smält smör i en kastrull. Vispa ner arrowrot eller matlagningsmjöl. Häll på vatten och lite silad skinksky. Låt småkoka i 5-10 minuter.
- Späd skyn med vatten om för stark smak eller om såsen är för tjock. Smaka av med salt, peppar och eventuell sherry.
Kockens kommentar
Skinka tillagad i ugn under lång tid på låg värme blir saftig. Med ben ännu saftigare. Då förstörs den sällan av "för lång tid" i ugnen. En snabbare variant är att ugnssteka på 175°C i cirka 2 timmar till kärntemperatur 75-80°C. PS: Steken på bilden vägde 5 kg. Jämt stekt knaprig svål får man om steken är platt (se recept > Knaperstekt revbensspjäll).
Alternativ
Fler recept inom Skinkstek, julskinka
Liknande recept som Långbakad skinka med knaprig svål
-
Hemrimmad skinka
Tid: 20 min (+ 360 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Svenskt Kött
-
Ugnslagad skinka
Tid: 3 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Knaperstek skinka på danskt vis
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Långbakad skinka med knaprig svål
Tid: 30 min (+ 24 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Kokt färsk eller rimmad skinka
Tid: 20 min (+ 1 tim 30 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Sous videkokt skinkstek på enkelt sätt
Tid: 10 min (+ 12 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Bräserad skinkstek
Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Julskinkspanna
Tid: 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Jambon de Persil - skinkaladåb
Tid: 20 min (+ 10 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Griljerad kokt skinka (julskinka)
Tid: 3 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Pia, Kockskolan