Jambon de Persil - skinkaladåb

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Jambon de Persil - skinkaladåb

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Skinka kokt i bit

500.0 

gram

Gelatinblad

6.0 

styck

Persilja

2.0 

krukor

Vatten

5.0 

dl

Kalvfond koncentrerad

2.0 

msk

Sherry (torr)

5.0 

cl

 

Kockskolan:

 

Om inkokning, aladåb >

 

 

Om fondgelé >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Dryckestips

Brown Brothers Shiraz

Smakrikt rött vin
Pris: 109 kr

Fler dryckestips

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 69

Kcal / portion: 202

GBR (GI) / port: 0

Recept: 807 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 11%

Fett: 2%

Kolhydrater: 1%

Fibrer: 0%

(Tillagad portion: 291 gram)

Ingredienser

Visa:

Skinka kokt i bit 500.0 gram 81%

Gelatinblad 6.0 styck 4%

Persilja 2.0 krukor 3%

Vatten 5.0 dl 0%

Kalvfond koncentrerad 2.0 msk 6%

Sherry (torr) 5.0 cl 7%

 

Kockskolan:

Om inkokning, aladåb > Äts ej

Om fondgelé > Äts ej

Tillagning (20 min + 10 tim )

  1. Finhacka persilja. Lägg gelatinblad 5 minuter i kallt vatten. Skär skinkan i bitar.
  2. Värm vatten+fond+sherry tills fingevarmt (37ºC). Tillsätt gelatinblad och rör om tills gelatinet smält helt och hållet.
  3. Blanda ner rikligt med hackad persilja.
  4. Lägg skinkan i en skål/bunke och häll på gelatin­blandningen. Sätt i kylskåp (över natt), tills den stelnat.

Kockens kommentar

Jambon de Persil är klassiskt franskt recept på rester av skinka. Utmärkt när man tröttnat på julskinkan. Passar som ensamrätt med kokt potatis och gurka eller inlagda rödbetor, på buffé eller som smörgåspålägg.

Aladåb heter i Frankrike "aspic" vilket även gäller i de flesta andra länder. En fransk "à la daube" är en köttgryta. Läs mer > Om inkokning, aladåb.

Andra aladåber

Klassisk fiskaladåb

Matjestarte, sillaladåb

Krabba kabaré, skaldjursaladåb

Vegetarisk grönsaksaladåb

Fler recept inom Skinkstek, julskinka

Liknande recept som Jambon de Persil - skinkaladåb