Vårkyckling i apelsinsås

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Vårkyckling i apelsinsås

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Vårkyckling

4.0 

st små

Potatis

0.8 

kilo

Majskorn kokt konserv

250.0 

gram

Apelsinjuice

3.0 

dl

Kycklingfond konc.

1.0 

msk

Salt och peppar

 

 

Matfett till stekning

2.0 

msk

 

Tillbehör:

 

Grönsallad

200.0 

gram

Olivolja

1.0 

msk

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Dryckestips

Q-rious Semillon

Torrt friskt vitt vin
Pris: 51 kr

Fler dryckestips

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 173

Kcal / portion: 864

GBR (GI) / port: 5

Recept: 3458 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 13%

Fett: 9%

Kolhydrater: 9%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 499 gram)

Ingredienser

Visa:

Vårkyckling 4.0 st små 67%

Potatis 0.8 kilo 16%

Majskorn kokt konserv 250.0 gram 6%

Apelsinjuice 3.0 dl 4%

Kycklingfond konc. 1.0 msk 1%

Salt och peppar 0%

Matfett till stekning 2.0 msk 6%

 

Tillbehör:

Grönsallad 200.0 gram 1%

Olivolja 1.0 msk 3%

Tillagning (1 tim )

  1. Tvätta och skrubba ren potatisen. Skär potatisen med skal i klyftor.
  2. Koka upp vatten och koka potatisen 4-5 minuter. Ta ur potatisen och lägg dem i en stor smörad ugnssäker form eller på ugnsplåt (med plats även för kycklingen).
  3. Sätt ugnen på 180ºC.
  4. Salta och peppra kycklingen. Hetta upp matfett i panna på medelhög värme och bryn kycklingen vackert brun runt om. Lägg över i formen på potatisen. Häll över stekfettet.
  5. Tillsätt fond och apelsinjuice i formen och sätt in i ugn i 35-45 minuter (skär intill låret och se till att köttet inte längre är rött). Häll över majs de sista 10 minuterna.
  6. Förbered under tiden sallad.

Kockens kommentar

Förr användes hönorna till att värpa och tupparna åt man upp. På våren åt man ungtuppar (vårkyckling), som då var en lyxig delikatess. Numera äter vi kyckling året om, medan vårkyckling är extra små kycklingar och därmed extra möra.

Fler recept inom Hel kyckling i ugn

Liknande recept som Vårkyckling i apelsinsås