Engelsk översättning fungus broth, mushroom broth

Fransk översättning bouillion champignons, mycète bouillon

Italiensk översättning brodo del fungo

Tysk översättning Piltz Brühe

Spansk översättning caldo fungoso

Svampbuljong är avkok (spad) på svamp. När buljongen kokat ner till cirka halv mängd kallas den för fond.

Alternativ: Få människor tillagar buljong eller fond numera. Förekommer inte heller i handeln utom i undantagsfall (tyvärr). Alternativet är att använda industritillverkad koncentrerad fond som späds med vatten. Läs mer > Svampfond koncentrerad.


SÅ TILLAGAS SVAMPBULJONG OCH FOND

Ingredienser:

  • Svamp, eventuellt kan andra grönsaker eller rotfrukter ingå.
  • Lök och kryddor.

Tillagning, koktid 30 minuter:

  • Ingredienserna ansas och delas.
  • Fräs dem i matfett utan att bränna, eller koka dem direkt.
  • Lägg i kastrull. Täck med vatten och låt sjuda i en halvtimme.
  • Sila buljongen.

Förvaring: Buljong och fond förvaras i kylskåp några dagar, upp till en vecka. Buljong och fond kan frysas.


SÅ ANVÄNDS SVAMPBULJONG OCH FOND

Svampbuljong har kraftfull smak. Begränsat användningsområde, vanligen tillsatt i soppor och andra anrättningar där svampsmak önskas eller behöver förstärkas.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2012-11

Läs mer

Grönsaksfond koncentrerad

Svampfond koncentrerad

Om buljong och fond

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj