Latin: Cichorium intybus var. foliosum
chicory radiccio
chicorée rouge, chicorée radicchio
radicchio, palla rossa
Radicchio, roter Chicorée
radicchio, radicheta
Rosésallat tillhör de beska sallatssorterna (Cichorium intybus). Sallaten har små, knytnävsstora huvuden som är hårt knutna. Bladen är mörkt vinröda med vita nerver.
- Vikt i butik: Normalt omkring 135 gram (100-200g).
- Smak: Smaken är kraftigt bitter.
- Alternativ vara: Annan cikoriasallat t.ex. frissée eller escaroll.
- Försäljning/säsong: Säljs i butik till och från året om.
- Förvaras i kylskåp 1-8ºC, helst i öppen plastpåse. Lång hållbarhet, flera veckor.
Odla: Rosésallat vill ha det lite varmt och gott under groningen. I gengäld är den frosttåligare på hösten och kan ibland övervintra på friland. Det finns minisorter som kan odlas året om i kruka innomhus t.ex. Firestorm. Läs mer > Odla cikoriasallat.
Ansa: Sallat skall alltid sköljas väl för att bli av med jord och microorganismer.
SÅ ANVÄNDS ROSÉSALLAT
Passar bäst att blandas med andra sallater.
Läs mer
Recept med Rosésallat
Det finns 3 recept med Rosésallat
-
Taleggio och aprikoser
Tid: 20 min , Svarighet: Mkt lätt, Receptgivare:
-
Grillad lutfisk med ärtsallad och krämig chililime/lingonyoghurt och grov sardelltoast
Tid: 30 min (+ 24 tim) , Svarighet: Medel, Receptgivare: Team Milko
-
Farfalle med lax och rosésallad
Tid: 20 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Christian Campogiani