Rosésallat

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Rosésallat

(rossinisallat, rossisallat)

Latin: Cichorium intybus var. foliosum

Engelsk översättning chicory radiccio

Fransk översättning chicorée rouge, chicorée radicchio

Italiensk översättning radicchio, palla rossa

Tysk översättning Radicchio, roter Chicorée

Spansk översättning radicchio, radicheta

Rosésallat tillhör de beska sallatssorterna (Cichorium intybus). Sallaten har små, knytnävsstora huvuden som är hårt knutna. Bladen är mörkt vinröda med vita nerver.

  • Vikt i butik: Normalt omkring 135 gram (100-200g).
  • Smak: Smaken är kraftigt bitter.
  • Alternativ vara: Annan cikoriasallat t.ex. frissée eller escaroll.
  • Försäljning/säsong: Säljs i butik till och från året om.
  • Förvaras i kylskåp 1-8ºC, helst i öppen plastpåse. Lång hållbarhet, flera veckor.

Odla: Rosésallat vill ha det lite varmt och gott under groningen. I gengäld är den frosttåligare på hösten och kan ibland övervintra på friland. Det finns minisorter som kan odlas året om i kruka innomhus t.ex. Firestorm. Läs mer > Odla cikoriasallat.

Ansa: Sallat skall alltid sköljas väl för att bli av med jord och microorganismer.



SÅ ANVÄNDS ROSÉSALLAT

Passar bäst att blandas med andra sallater.

Läs mer

CIKORIASALLAT

ODLA CIKORIASALLAT

Recept med Rosésallat

Det finns 3 recept med Rosésallat