Svarta bönor

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Svarta bönor

(svarta kidneybönor)

Latin: Phaseolus vulgaris L.

Engelsk översättning black kidney beans

Svarta bönor kan narturligtvis vara av olika slag, men som regel avses svarta kidneybönor tillhörande släkte ärtväxter. Härkomst Syd- och Mellanamerika, men odlas numera i många länder t.ex. i USA, Portugal och Spanien. Det är en liten njurformad halvstor böna med fast konsistens.

  • Vikt i butik: 1 dl torkade bönor = 80 gram  = cirka 170 gram när kokt (2,5 dl). Bönorna sväller till drygt dubbel vikt vid kokning. 1 dl kokta = 65 gram. Burkbönor består till 55% av färdigkokta bönor och 45% av spad.
  • Smak: Fyllig, mild bönsmak. Halvfast konsistens.
  • Alternativ vara: Röda eller vita kidneybönor (canellinibönor).
  • Försäljning/säsong: Svarta bönor säljs torkade eller konserverade året om. Import från bl.a. Kina.
  • Förvaring: Torkade bönor är känsliga för fukt och skall förvaras torrt. Ej över rumstempemperatur och allra bäst förvaras de kallt (+4°C). Bönorna åldras och blir allt mer svårkokta med tiden. Helst bör bönorna inte vara äldre än 4 månader, men ett år gamla bönor brukar fungera väl. Läs mer > Så kokas torkade bönor. Oöppnad konserver förvaras i rumstemperatur. Öppnad konserv klarar 3-5 dagar i kylskåp. Undvik förvaring i burken, häll helst över i en lufttät burk.
  • Portionsberäkning: 1,5 dl torkade bönor per portion som tillbehör till mat (250 gram burkbönor), eller det dubbla om huvudingrediens.

Hälsa: Råa kidneybönor ska kokas i minst 30 minuter för att man ska vara säker på att det giftiga ämnet fytohemagglutinin försvunnit helt. Svarta bönor är generellt nyttig mat och rika på protein, fibrer och mineraler. Svarta bönor anses extra hårdsmälta och kan ge upphov till gaser och ibland magsmärtor. Lektinhalten avtar vid blötläggning och försvinner till stor del vid kokning. Läs mer > Om bönor.


SÅ ANVÄNDS SVARTA BÖNOR

Bönorna är basföda i många latinamerikanska länder, där de ofta serveras mosade och uppstekta. De kan serveras kokta som ensamrätt, avsvalnade i sallader, soppor och grytor. De passar även bra till vegetariska biffar, patéer och till tacos. Överblivna kokta bönor fungerar väl att stekas dagen efter.


SÅ TILLAGAS SVARTA BÖNOR

Blötläggning: Skölj bönorna och blötlägg i rikligt med kallt vatten, 10 timmar eller mer t.ex. över natt. Häll därefter bort blötvattnet. Ju längre blötläggning desto kortare tillagning. Blötläggning är inte ett måste..., läs mer > Om bönor.

Koka torkade svarta bönor: Tidigare blötlagda bönor täcks med dubbla mängden nytt vatten. Koka upp och låt stormkoka i 5-10 minuter för att minimera ohälsosamma lektiner. Sätt ner värmen och låt sjuda under lock i ytterligare cirka 45 minuter tills de mjuknat (provsmaka). Rör om någon gång. Färdigkokta bönor ska vara mjuka rakt igenom, men ändå ha en viss spänst. När bönorna kokas blir de matta och avger svart färg. Koka dem alltså inte tillsammans med t.ex. vita bönor. När de är kokta, häll på lite olja, rör runt så blir de blanka och kan därefter blandas med andra bönor. Läs mer > Så kokas torkade bönor.

Koktid: cirka 50 minuter. Burkbönor: Värmes.

Läs mer

Om bönor

Röda bönor

Recept med Svarta bönor

Det finns 29 recept med Svarta bönor