Latin: Phaseolus vulgaris var. nanus

Engelsk översättning bush beans

Fransk översättning haricots marrons

Italiensk översättning fagiolino nano

Tysk översättning Buschbohne

Bruna bönor är en variant av trädgårdsböna, som tillhör släkte ärtväxter, tillika en nära släkting till vita bönor. Det är en upp till metern hög, upprätt växt. Blommorna är grönvita och sitter i klasar i  toppen. Baljorna är trinda och sträva och endast fröna/bönorna används. Torkade bönor är ljusbruna, små och lite njurformade. Bruna bönor odlades redan i 1600-talets Sverige, men var finmat ända in på 1800-talet. Därav kommer bruket att servera bruna bönor på julbordet, en sed som fortfarande förekommer. Först på 1900-talet blev bruna bönor med fläsk husmanskost. Idag odlas de på Gotland där klimat och kalkhaltig jordmån passar väl för odling.

  • Vikt i butik: 1 dl torkade bönor = 80 gram  = cirka 200 gram när kokt (3 dl). Bönorna sväller till drygt dubbel vikt vid kokning.
  • Smak: Lätt sötaktig, mild bönsmak. Lite mjölig konsistens.
  • Alternativ vara: Vita bönor, röda bönor. Svår att ersätta i klassiska "bruna bönor med fläsk".
  • Försäljning/säsong: Bruna bönor säljs torkade eller konserverade året om. Svenskodlade från Gotland. Import från bl.a. Holland. Det finns många olika sorter. Klassiska svenska sorter är "Katja", "Stella" och "Bonita".
  • Förvaring: Torkade bönor är känsliga för fukt och skall förvaras torrt. Ej över rumstempemperatur och allra bäst förvaras de kallt (+4°C). Bönorna åldras och blir allt mer svårkokta med tiden. Helst bör bönorna inte vara äldre än 4 månader, men ett år gamla bönor brukar fungera väl. Läs mer > Så kokas torkade bönor. Oöppnad konserver förvaras i rumstemperatur. Oöppnad konserver förvaras i rumstemperatur. Öppnad konserv klarar 3-5 dagar i kylskåp. Undvik förvaring i burken, häll helst över i en lufttät burk.
  • Portionsberäkning:  2 dl torkade bönor per portion till rätten Bruna bönor med fläsk, eller 350 gram konserverade.

Hälsa: Bönor är generellt nyttig mat, men kan ge upphov till gaser och ibland magsmärtor pga hög lektinhalt. Lektinhalten avtar vid blötläggning och försvinner till stor del vid kokning. Läs mer > Om bönor. 



SÅ ANVÄNDS BRUNA BÖNOR


Bruna bönor kan användas som andra bönor i soppor och grytor t.ex. i en chili con carne, eller kokta och avsvalnade i sallader. Svensk klassisk husmanskost är kokta bruna bönor i sötsur sås med stekt fläsk och kokt potatis till. Äts även tillsammans med köttbullar eller korv. Serveras traditionellt på julbordet. Sverige är det enda land som på detta sätt serverar bönor i sötsur sås. Bruna bönor förekommer för övrigt sällsynt i andra länder. Förr förekom att bruna bönor användes i stället för mandel, t.ex. i en mandeltårta med "nougatkräm" gjord på bruna bönor.


SÅ TILLAGAS BRUNA BÖNOR

Blötläggning: Skölj bönorna och blötlägg i rikligt med kallt vatten, 10 timmar eller mer t.ex. över natt. Häll därefter bort blötvattnet. Ju längre blötläggning desto kortare tillagning. Blötläggning är inte ett måste..., läs mer > Om bönor.

Koka torkade bruna bönor: Tidigare blötlagda bönor täcks med dubbla mängden nytt vatten och sjudes minst en timme på svag värme under lock tills de mjuknat. Rör om någon gång. Färdigkokta bönor ska vara mjuka rakt igenom (provsmaka), men ändå ha en viss spänst. När bönorna kokat färdigt smaksätts de med salt, ättika och ljus sirap enligt egen smak. Tillsätt inte ättika förrän bönorna är mjukkokta, annars blir de inte mjuka. Förr trodde man att även salt hade samma effekt, men det stämmer inte enligt KF:s provkök. Soppan redes med potatismjöl eller annat stärkelsemjöl för tjockare konsistens. Läs mer > Så kokas torkade bönor.

Koktid: Sjudes 1-1,5 timmar tills de mjuknat. Konserverade: Värms upp.

Läs mer

Om bönor

Vita bönor

Recept med Bruna bönor

Det finns 3 recept med Bruna bönor