Latin: Phaseolus vulgaris
black beans, black turtle beans
fagioli neri
frijoles negros, zaragoza, judía negra, poroto negro, caraota negra, habichuela negra
Svarta bönor kan narturligtvis vara av olika sort till exempel svarta adzuki, svarta mungbönor eller svarta sojabönor, men som regel avses black turtle beans (svarta sköldpaddsbönor) vilket beskrivs här. Kallas "sköldpadda" för sitt hårda skals skull. Det är en liten sortvariant av arten trädgårdsböna (läs mer > Om bönor). Se film, klicka på "Give it a Grow" under bilden ovan.
- Vikt i butik: 1 dl torkade bönor = 80 gram = cirka 170 gram när kokt (2,5 dl). Bönorna sväller till drygt dubbel vikt vid kokning. 1 dl kokta = 65 gram. Burkbönor består till 55% av kokta bönor och 45% av spad.
- Smak: Fyllig, mild bönsmak.
- Alternativ vara: Röda eller vita kidneybönor (canellinibönor).
- Försäljning/säsong: Svarta bönor säljs torkade eller konserverade året om.
- Förvaring: Torkade bönor är känsliga för fukt och skall förvaras torrt. Ej över rumstemperatur. Bönorna åldras och blir allt mer svårkokta med tiden.
Hälsa: Bönor är nyttig mat, men kan ge upphov till gasbildning och innehåller lektin (giftet fytohemagglutinin) som kan ge illamående, kräkningar och diarré av råa eller felaktigt tillagade bönor. Läs mer > Gift i fröer.
SÅ ANVÄNDS SVARTA BÖNOR
Svarta bönor är särskilt populär i alla latinamerikanska kök och är en basföda. De serveras kokta till mat eller som ensamrätt, avsvalnade i sallader, soppor och grytor och i burritos. Svart bönsoppa är till exempel klassisk på Kuba och i Brasilien är feijoada en nationalrätt (böngryta med korv eller fläskkött, se dito recept). De passar även bra till vegetariska biffar och överblivna kokta bönor fungerar väl att stekas dagen efter. Förekommer också i kreolköket (läs mer > Kreolköket, cajunköket). Svarta mungbönor kallad "urad" är flitigt använd i det indiska, tamilska köken och i andra asiatiska länder (läs mer > Mungbönor).
Blötläggning: Torkade bönor sköljs och blötläggs i rikligt med kallt vatten, minst 5 timmar eller över natt. Häll därefter bort blötvattnet. Ju längre blötläggning desto kortare tillagning.
Koka torkade röda bönor: Tidigare blötlagda bönor täcks med dubbla mängden nytt vatten. Koka upp och låt stormkoka i 10 minuter för att minimera ohälsosamma lektiner. Sätt ner värmen och låt sjuda under lock i ytterligare cirka 45 minuter tills bönorna mjuknat (provsmaka). Rör om någon gång. Färdigkokta bönor ska vara mjuka rakt igenom, men ändå ha en viss spänst.
Koktid: 45-60 minuter. Burkbönor värms upp.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-07
Läs mer
Recept med Svarta bönor ¤
Det finns 30 recept med Svarta bönor ¤
-
Quesadillas med majs, tomat och bönor
Tid: 30 min (+ 30 min) , Svarighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Feijoada brasileira, klassisk brasiliansk svart böngryta
Tid: 1 tim (+ 10 tim) , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Baconinlindad fläskfilé med svarta bönor och gorgonzola
Tid: 1 tim , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Grillad tomat- och ingefärsmarinerad lax
Tid: 25 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Grillad lammkorv med bön- och rödbetssallad
Tid: 40 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Chiligryta på högrev med svarta bönor, kakao och öl
Tid: 30 min (+ 2 tim 30 min) , Svarighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Kyckling- och bönquesadillas
Tid: 45 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Bönenchilada
Tid: 35 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Bönsallad med tomatvinägrett till mat
Tid: 20 min (+ 12 tim) , Svarighet: Medel, Receptgivare: Lunchfrämjandet
-
Fransk omelett med mexikansk bönsalsa
Tid: 20 min (+ 30 min) , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan