Haricot verts med vinägerrussin

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Gröna bönor

(trädgårdsböna, spritböna, spritbönor, brytböna, brytbönor, skärböna, skärbönor)

Latin: Phaseolus vulgaris

Engelsk översättning French beans, string beans, snap beans

Fransk översättning haricots verts

Italiensk översättning fagiolini, fazool = sicilianska

Tysk översättning Schnittbohnen, haricots verts

Spansk översättning judias verdes, haricots verts

Gröna bönor omfattar sprit- bryt- och skärbönor, som är allmänna begrepp för olika sorter av arten trädgårdsböna. Skillnaden mellan gröna bönor och gröna ärter är hårfin och inte särskilt tydlig. Biologiskt är de nära släkt med varandra. Gemensamt är att gröna bönor och gröna ärter är omogna. När de mognar blir de gula eller bruna.

  • Smak: Lätt sötaktiga, ibland med lätt beska. Råa eller lätt kokta är de krispigt fräscha.
  • Alternativ vara: Spritärter, brytärter, vaxbönor.
  • Försäljning: Säljs färska, frysta och konserverade året om. Färska från Sverige i juli-oktober.
    Import från Holland, Spanien, Marocko och Kenya. Fungerar utmärkt som fryst vara.
  • Förvaring: I kylskåp +5 till +7°C, helst i plastpåse. Vid lägre temperatur blir de lätt frostskade, får bruna fläckar. Optimal luftfuktighet 85-90%. Hållbarhet färska bönor cirka 1 vecka. Frysta upp till ett år.
  • Portionsberäkning: Beräkna runt 75 gram per portion om del av tillbehör till maträtt och dubbelt upp om ensamt tillbehör.

Spritbönor är omogna gröna bönor som spritsas/tas ur före förtäring (gröna ärter). Mogna spritbönor är gula (gula ärter) eller bruna (bruna bönor). Dessa torkas. Läs mer > Gröna ärter, Gula ärter och Bruna bönor.

Brytbönor är omogna, avånga, runda gröna bönor som äts inklusive balja. Spröda färska bönor kan brytas av med ett litet knäppljud, därav namnet. Brytbönor och vaxbönor är samma sak, förutom att vaxbönor är gräddvita.

Haricot verts (Phaseolus vulgaris leguminosae) är i Sverige benämning på tidigt skördade brytbönor.

Skärbönor är platta, breda, lätt tjocka gröna bönor, som på väggarnas insida har en seg hinna, varför bönorna skärs i bitar före kokning. Jämför spritärter och bondbönor. De härstammar ursprungligen från Syd- och Mellanamerika. Under 1600-talet började man odla skärbönor i Europa.

Produktion/import: Svensk odlingsstatistik saknas. 95% av frysta bönor importeras (6.000 ton). Källa: SCB.



SÅ ANVÄNDS GRÖNA BÖNOR

Brytbönor, i synnerhet späda haricot verts, passar väl i sallader - råa, blancherade (lättkokta), eller lätt stekta i smör. Fungerar också bra i stuvningar, soppor, grytor och gratänger. Lättkokta är de utmärkta som tillbehör till de flesta rätter. De kan med fördel marineras t.ex. i en vinägret. Som förrätt är råa eller lättkokta goda att doppa i smält smör.


Skärbönorna passar bra skurna i soppor, sallader, stuvningar, grytor och gratänger eller som tillbehör till kött.


SÅ TILLAGAS GRÖNA BÖNOR

Ansa: Färska brytbönor noppas (nyp bort skaftet) och dras (nyp kring nederänden och dra bort nervtråden längs ytterkanten). Späda bönor noppas bara. Skärbönor skärs i mindre bitar.

Blanchera/koka: Färska späda gröna bönorna blancheras (förvälls) kort stund i lättsaltat vatten. Överkoka inte bönor, de bör vara "al dente", ha tuggmotstånd. Bönor i soppa eller gryta tillsätts sent, strax före servering.

Koktid: Spritbönor förvälls hastigt i kokande vatten någon minut. Unga bryt- och skärbönor några minuter, äldre upp till 10 minuter. Servera direkt eller kyl av dem i kallt vatten för att inte efterkoka.

Övriga tillagningssätt: Skärbönor och brytbönor, i synnerhet späda haricot verts, kan lättstekas i smör, ingå i stuvningar och som ingrediens i gratänger.

Läs mer

BRYTÄRTER

Bondbönor

Vaxbönor

Om ärter

Gröna ärter

Gula ärter

Bruna bönor

Tillagning grönsaker }

Förvara grönsaker, rotfrukter och frukt

Frysa och tina grönsaker, frukt, bär

Recept med Gröna bönor

Det finns 48 recept med Gröna bönor