Haricot verts med vinägerrussin

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Gröna bönor

(gröna bönor 1. gröna spritbönor 2. brytböna 3. skärböna)

Latin: Phaseolus vulgaris

Engelsk översättning green beans, French beans, string beans, snap beans, string beans

Fransk översättning haricots verts, haricots mangetout

Italiensk översättning fagiolini, fazool = sicilianska

Tysk översättning Schnittbohnen, haricots verts

Spansk översättning judias verdes, haricots verts

Gröna bönor är omogna färska bönor som äts hela (balja och frön), olika sortvarianter av arten trädgårdsböna (läs mer > Bönsläktet). Som regel av typen brytbönor men kan också vara så kallade skärbönor (läs mer > Om bönor). Franskans "haricots verts" används ofta för dessa bönor i andra länder och mangetout betyder "äts hela". Engelskans "string beans" syftar på den nervsträng som finns på baljkanten. De flesta är dock utan sträng. Färska omogna bönor med annan färg, till exempel purpurfärgade, som äts hela betraktas också som gröna bönor. Vaxbönor är en variant av gröna bönor (se dito). Bondbönor är visserligen gröna men räknas inte till gröna bönor eftersom baljan inte äts. Motsvarande ärter som äts omogna och hela benämns salladsärter eller sockerärter (se respektive).

  • Smak: Lätt söt-beska. Lättkokta är de krispigt fräscha.
  • Alternativ vara: Vaxbönor, salladsärter, sockerärter.
  • Försäljning: Säljs färska, frysta och konserverade året om. Färska från Sverige i juli-oktober, import från Holland, Spanien, Marocko och Kenya. Fungerar utmärkt som fryst vara.
  • Förvaring: I kylskåp +5 till +7°C, helst i plastpåse. Vid lägre temperatur blir de lätt frostskadade, får bruna fläckar. Optimal luftfuktighet 85-90%. Hållbarhet färska bönor cirka 1 vecka. Frysta upp till ett år.
Hälsa: Bönor är generellt nyttig mat och rika på protein, fibrer och mineraler. De kan ge upphov till gaser och ibland magsmärtor. Problemen minskas vid blötläggning och av kokning. Läs mer > Om bönor.


SÅ ANVÄNDS GRÖNA BÖNOR

Gröna brytbönor, haricots verts passar väl i sallader eller som tillbehör till mat. Lättkokta eller lätt stekta i smör. Fungerar också bra i stuvningar, soppor, grytor och gratänger.

Ansa: Färska brytbönor noppas, nyp bort skaftet och dra från nederändan bort nervtråden längs ytterkanten. Späda bönor noppas bara. Skärbönor skärs i mindre bitar.

Blanchera/koka: Färska späda gröna bönorna blancheras (förvälls) någon minut i lättsaltat vatten. Äldre bönor längre tid. Servera direkt eller kyl av dem i kallt vatten för att inte efterkoka. Överkoka inte bönor, de bör vara "al dente", ha tuggmotstånd. Gröna bönor i soppa eller gryta tillsätts sent, strax före servering.

©
 Kunskapskokboken. Reviderat 2022-07
Läs mer

Bönsläktet

Om bönor

Vaxbönor

Salladsärter

Sockerärter

Recept med Gröna bönor

Det finns 49 recept med Gröna bönor