Latin: Phaseolus vulgaris leguminosae
                 wax bean, sweet yellow bean, bush beans
                wax bean, sweet yellow bean, bush beans
              
                 haricots beurre, fève jaune
                haricots beurre, fève jaune
              
                 fagiolino burroso
                fagiolino burroso
              
                 Wachsbohnen, gelbe Bohnen
                Wachsbohnen, gelbe Bohnen
              
                 judias amarillas
                judias amarillas
              
                Grupper inom
                Bönsläktet:
              
              
        
      
        
      
        
      
        
      
        
      
        
      
        
      
        
      
        
      
    
    
      
    
      
        
          
              
          
          
        
        
      
    
      
        
          
              
          
          
        
        
      
    
      
        
          
              
          
          
        
        
      
    
      
        
          
              
          
          
        
        
      
    
      
        
          
              
          
          
        
        
      
    
      
        
          
          
              
          
        
        
      
    
      
        
          
              
          
          
        
        
      
    
      
        
          
              
          
          
        
        
      
    
            Vaxbönor är en variant av arten trädgårdsböna tillhörig släkte ärtväxter. Vaxbönor är i praktiken detsamma som brytbönor (haricot verts), förutom att vaxbönornas långsmala baljor är gräddvita (vaxvita), medan brytbönornas är gröna. Vaxbönor skördas omogna när baljorna blivit 10-15 centimeter långa. Senare skörd ger trådiga bönor. Se film, klicka på "The Farm Dream" under bilden ovan. Läs mer > Bönsläktet.
- Smak: Lätt sötaktiga, ibland med lätt beska. Lätt kokta är de krispigt fräscha.
- Alternativ vara: Brytbönor, haricot verts.
- Försäljning: Säljs färska, frysta och konserverade året om. Färska från Sverige i mitten juni till mitten oktober. Import vanligen från Kenya.
- Förvaring: I kylskåp +5 till +7°C i plastpåse. Optimal luftfuktighet 85-90%. Hållbarhet färska bönor cirka 1 vecka. Vid lägre temperaturer risk för frostskador, de får bruna fläckar. Frysta upp till ett år.
SÅ ANVÄNDS VAXBÖNOR
Vaxbönor används lätt kokta, hela eller skurna i bitar på samma sätt som gröna bönor. Till sallader och som tillbehör till kött och fisk. Anses vara en delikatess. Vaxbönor kan lättstekas i smör, ingå i stuvningar och som ingrediens i gratänger.
Ansa: Färska brytbönor noppas, nyp bort skaftet och dra från nederändan bort nervtråden längs ytterkanten. Späda bönor noppas bara. Skärbönor skärs i mindre bitar.
Blanchera/koka: Färska späda gröna bönorna blancheras (förvälls) någon eller några minuter i lättsaltat vatten. Äldre bönor längre tid. Servera direkt eller kyl av dem i kallt vatten för att inte efterkoka. Överkoka inte bönor, de bör vara "al dente", ha tuggmotstånd. Gröna bönor i soppa eller gryta tillsätts sent, strax före servering.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-07
Läs mer
Recept med Vaxbönor
Det finns 5 recept med Vaxbönor
- 
                
                    Helstekt entrecôte med färsk bönsallad och kall bearnaiseTid: 2 tim , Svarighet: Medel, Receptgivare: 
- 
                
                    Dillstekta lammfärsbiffar med potatis- och gurksalladTid: 30 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: 
- 
                
                    Potatis och primörsalladSvarighet: Lätt, Receptgivare: Fredrik Eriksson * 
- 
                
                    BBQ-sej med grönsakssallad och citronmajonnäsTid: 30 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: 
- 
                
                    Parmalindad lutfisk på ljummen bulgursallad med vårens primörerTid: 25 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Team Milko 
 
  
              
  
    
               Skriv ut vara
                  Skriv ut vara
                