(vaxbönor)
Latin: Phaseolus vulgaris leguminosae
wax bean, sweet yellow bean, bush beans
haricots beurre, fève jaune
fagiolino burroso
Wachsbohnen, gelbe Bohnen
judias amarillas
Vaxbönor är en variant av arten trädgårdsböna tillhörig släkte ärtväxter. Vaxbönor är i praktiken detsamma som brytbönor (haricot verts), förutom att vaxbönornas långsmala baljor är gräddvita (vaxvita), medan brytbönornas är gröna. Vaxbönor skördas omogna när baljorna blivit 10-15 centimeter långa. Senare skörd ger trådiga bönor. Se film, klicka på "The Farm Dream" under bilden ovan. Läs mer > Bönsläktet.
SÅ ANVÄNDS VAXBÖNOR
Vaxbönor används lätt kokta, hela eller skurna i bitar på samma sätt som gröna bönor. Till sallader och som tillbehör till kött och fisk. Anses vara en delikatess. Vaxbönor kan lättstekas i smör, ingå i stuvningar och som ingrediens i gratänger.
Ansa: Färska brytbönor noppas, nyp bort skaftet och dra från nederändan bort nervtråden längs ytterkanten. Späda bönor noppas bara. Skärbönor skärs i mindre bitar.
Blanchera/koka: Färska späda gröna bönorna blancheras (förvälls) någon eller några minuter i lättsaltat vatten. Äldre bönor längre tid. Servera direkt eller kyl av dem i kallt vatten för att inte efterkoka. Överkoka inte bönor, de bör vara "al dente", ha tuggmotstånd. Gröna bönor i soppa eller gryta tillsätts sent, strax före servering.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-07