Kidneybönor (klicka för större bild)

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Röda bönor

(röda kidneybönor)

Latin: Phaseolus vulgaris L.

Engelsk översättning red kidney beans

Röda bönor kan narturligtvis vara av olika slag, men som regel avses röda kidneybönor tillhörande släktet ärtväxter. Färgen är ljust eller mörkt brunröd. Sägs bara "kidneybönor" avses vanligtvis röda, till skillnad från vita och svarta kidneybönor. Sitt engelska namn kommer sig av att de är njurformade (kidney = njure). Ursprung från Mellanamerika där de odlats av indianerna i många 1000-tals år. Odlas mycket numera även i USA och runt om i världen.

  • Vikt i butik: 1 dl torkade bönor = 75 gram  = cirka 175 gram när kokt (2,5-3 dl). Bönorna sväller till drygt dubbel vikt vid kokning. 1 dl kokta = 65 gram. Burkbönor består till 55% av färdigkokta bönor och 45% av spad.
  • Smak: Fyllig, mild och lätt söt bönsmak. Fast konsistens.
  • Alternativ vara: Svarta eller vita kidneybönor (canellinibönor).
  • Försäljning/säsong: Röda bönor säljs torkade eller konserverade året om. Import från Kina.
  • Förvaring: Torkade bönor är känsliga för fukt och skall förvaras torrt. Ej över rumstempemperatur och allra bäst förvaras de kallt (+4°C). Bönorna åldras och blir allt mer svårkokta med tiden. Helst bör bönorna inte vara äldre än 4 månader, men ett år gamla bönor brukar fungera väl. Läs mer > Så kokas torkade bönor. Oöppnad konserver förvaras i rumstemperatur. Öppnad konserv klarar 3-5 dagar i kylskåp. Undvik förvaring i burken, häll helst över i en lufttät burk.
  • Portionsberäkning: 1,5 dl torkade bönor per portion om tillbehör till mat (250 gram burk), eller det dubbla om huvudingrediens.

Hälsa: Råa kidneybönor ska kokas i minst 30 minuter för att man ska vara säker på att det giftiga ämnet fytohemagglutinin försvunnit helt. Bönor är generellt nyttig mat och rika på protein, fibrer och mineraler. De kan ge upphov till gaser och ibland magsmärtor. Problemen avtar vid blötläggning och försvinner till stor del vid kokning. Läs mer > Om bönor.


SÅ ANVÄNDS RÖDA BÖNOR

Röda bönor används i grytor, soppor, sallader, biffar, patéer och i texmexmat. Även goda att marinera. Tillreds i Mellanamerika traditionellt med starka kryddor t.ex. med chili och tomatsås. Överblivna kokta bönor fungerar väl att stekas dagen efter.


SÅ TILLAGAS RÖDA BÖNOR

Blötläggning: Skölj bönorna och blötlägg i rikligt med kallt vatten, 10 timmar eller mer t.ex. över natt. Häll därefter bort blötvattnet. Ju längre blötläggning desto kortare tillagning. Blötläggning är inte ett måste..., läs mer > Om bönor.

Koka torkade röda bönor: Tidigare blötlagda bönor täcks med dubbla mängden nytt vatten. Koka upp och låt stormkoka i 10 minuter för att minimera ohälsosamma lektiner. Sätt ner värmen och låt sjuda under lock i ytterligare cirka 45 minuter tills bönorna mjuknat (provsmaka). Rör om någon gång. Färdigkokta bönor ska vara mjuka rakt igenom, men ändå ha en viss spänst. Läs mer > Så kokas torkade bönor.

Koktid: 45-60 minuter. Burkbönor värms upp.

Läs mer

Om bönor

Svarta bönor

Recept med Röda bönor

Det finns 4 recept med Röda bönor