(svarta bönor)
Latin: Phaseolus vulgaris
black beans, black turtle beans
fagioli neri
frijoles negros, zaragoza, judía negra, poroto negro, caraota negra, habichuela negra
Svarta bönor kan narturligtvis vara av olika sort till exempel svarta adzuki, svarta mungbönor eller svarta sojabönor, men som regel avses black turtle beans (svarta sköldpaddsbönor) vilket beskrivs här. Kallas "sköldpadda" för sitt hårda skals skull. Det är en liten sortvariant av arten trädgårdsböna (läs mer > Om bönor). Se film, klicka på "Give it a Grow" under bilden ovan.
Hälsa: Bönor är generellt nyttig mat och rika på protein, fibrer och mineraler. De kan ge upphov till gaser och ibland magsmärtor. Svarta bönor anses särskilt besvärliga för magen. Problemen minskas vid blötläggning och av kokning. Läs mer > Om bönor.
SÅ ANVÄNDS SVARTA BÖNOR
Svarta bönor är särskilt populär i alla latinamerikanska kök och är en basföda. De serveras kokta till mat eller som ensamrätt, avsvalnade i sallader, soppor och grytor och i burritos. Svart bönsoppa är till exempel klassisk på Kuba och i Brasilien är feijoada en nationalrätt (böngryta med korv eller fläskkött, se dito recept). De passar även bra till vegetariska biffar och överblivna kokta bönor fungerar väl att stekas dagen efter. Förekommer också i kreolköket (läs mer > Kreolköket, cajunköket). Svarta mungbönor kallad "urad" är flitigt använd i det indiska, tamilska köken och i andra asiatiska länder (läs mer > Mungbönor).
Så tillagas torkade bönor:
© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-07