 smoked pork loin
                smoked pork loin
              
                 carré de porc fumé, kassler
                carré de porc fumé, kassler
              
                 carne di manzo salata
                carne di manzo salata
              
                 Kasseler, Kassler
                Kasseler, Kassler
              
                 solomillo de cerdo ahumado
                solomillo de cerdo ahumado
              
Kassler är lättrimmat benfri kotlettrad (ytterfilé) av gris, som varmröks i hög fuktighet i 65-70°C (basturökts). Köttet pressas till cylinderform. I Danmark benämnd "hamburgerryg" (hamburgerrygg), ett namn som även förr fanns i Sydsverige (läs mer > à la Hamburg, hamburgare). Kotlettbacon är en variant av kassler, fast inte pressad och skivad (läs mer > Kotlettbacon). Se recept, klicka på recept till höger om bilden ovan. 
Namnets ursprung är oklart. Antingen är det efter en slaktare Cassel i Berlin på 1800-talet, eller uppkallat efter staden Kassel i Nordtyskland. En tredje teori är att namnet härletts från franskans casserole (kastrull) i vilken den kan ha tillagats. I början av 1700-talet var cirka 20% av Berlins invånare franska hugenotter.
- Köttkvalité: Köttet är mört (mörhet 4 av 5, läs mer > Möra kött). Svensk kassler är oftast inte rökt på klassiskt vis utan kokt smaksatt med rökarom (läs mer > Om rökning).
- Smak: Salt med lätt röksmak. Obetydlig marmorering (1 av 5, läs mer > Om kött)
- Alternativ vara: Kotlettbacon, rökt skinka.
- Försäljning: Kassler (rökaromkokt) i bit förekommer i de flesta butiker, även om valalternativen är få. Varmrökt förekommer ibland.
- Jämförpris: Mycket låg/lågt för att vara köttvara. Rökaromvara 75-100 kr/kg. Varmrökt och ekologisk 100-150 kr/kg. Läs mer > Om prisjämförelser.
- Förvaring: 0-4°C. God hållbarhet, en vecka eller mer. Se förpackning.
Hälsa, näring: Kassler (rökaromkokt) är magert kött med låg fetthalt vanligen runt 5%. Proteinhalt runt 20%, vattenhalt 70-75% och salthalt 2-3%. Energi 120-130 Kcal/100g. Näringsvärdena i SLV:s databas är underskattade jämfört med verklighetens butikskassler, energi 106 Kcal, fett 2%, protein 21%, vatten 72% och salt 4%. För kassler rökt på klassiskt sätt är värdena högre, till exempel 235 Kcal/100g, fetthalt 16%, protein 25%, vatten 55% och salt 4%.
SÅ ANVÄNDS KASSLER
Skivad kassler kan ätas kall till exempel på smörgås, eller uppvärmd, till exempel lättstekt (bräckt) i panna. Passar tärnad i pytt i panna, grytor och liknade sätt. Kort tillagningstid. Den rökta kanten kan ätas, men är lite svårtuggad och skärs ofta bort. Kassler är sig salt och behöver inte saltas mer vid tillagning.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2019-08
Läs mer
Recept med Kassler
Det finns 24 recept med Kassler
- 
                
                    Kassler Hawaii med klyftpotatisTid: 30 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan 
- 
                
                    KasslergottSvarighet: Mkt lätt, Receptgivare: 
- 
                
                    Kassler på potatisbäddSvarighet: Lätt, Receptgivare: 
- 
                
                    Feijoada brasileira, klassisk brasiliansk svart böngrytaTid: 1 tim (+ 10 tim) , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Kasslergryta IISvarighet: Lätt, Receptgivare: 
- 
                
                    Chilikasslergratäng (LCHF-recept)Svarighet: Medel, Receptgivare: 
- 
                
                    Kasslerpytt med kålrotTid: 20 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan 
- 
                
                    Kassler med ananasTid: 30 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Sofia 
- 
                
                    Kassler africanaSvarighet: Medel, Receptgivare: 
- 
                
                    Kassler på spenatbäddSvarighet: Lätt, Receptgivare: 
 
  
              
  
    
               Skriv ut vara
                  Skriv ut vara
                