Äggröra med fårfiol

Fotograf/bild: Lammboden

Fårkött bearbetat, fårfiol

(lammfiol)

Bearbetat fårkött kan liksom annat kött vara torkat, kokt, rimmat, eller rökt. Främst handlar det dock om rökt lammkött i form av så kallad "fårfiol".

Fårfiol (lammfiol) är rökt lammkyl, det vill säga höft, lår och ben inklusive skinn (läs mer > Lammkyl, lammstek). Det är ett saltat/rimmat och rökt kött. Namnet från att styckdelen till formen liknar instrumentet fiol som man spelar på. Förr gjort av fårkyl, numera främst av lamm. Borde alltså kallas lammfiol, men det gamla namnet lever kvar. Ursprungligen en konserveringsmetod, numera en smaksak. Köttet lakesaltades i några dagar, varefter det hängdes upp i visthusboden för att torka. Se recept > Så rimmas, torkas eller röks fårfiol.

  • Köttkvalité: Fast, men ändå mört. (mörhet 4 av 5, läs mer > Möra kött).
  • Smak: Smakrikt med tydlig sälta och röksmak.
  • Alternativ vara: Annat rökt viltkött.
  • Försäljning: Hel rökt fårfiol är som regel beställningsvara. Kan förekomma i butik till jul och påsk.
  • Jämförpris: Medel. En lammfiol kan kosta runt 130 kr/kg, tillagat köttpris ~250 kr/kg.
    Läs mer > Om prisjämförelser.
  • Förvaring: Förvaras svalt/kallt. Lång hållbarhet, ett par veckor.

SÅ ANVÄNDS FÅRFIOL

Lammfiol är klassisk mat på smörgåsbordet, i synnerhet till jul och påsk. Den äts kallskuren. Kappan (skinnet) skärs bort allteftersom man konsumerar av steken. Tunnskurna skivor läggs framför fiolen som placeras på smörgåsbordet, eller så låter man gästerna skära själva. Fiolen passar också väl kall i skivor på smörgås. Kan med fördel ingå tärnad som ingrediens i omeletter, gratänger, en pytt, eller serveras kallskuret med tillbehör till exempel med äggstanning (se recept > Äggröra med rökt skinka, fårfiol eller renkött). Tillagning fårfiol se recept > Så rimmas, torkas eller röks fårfiol.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2019-08

Läs mer

Lammkyl, lammstek

Hårdtorkat snackskött

Nötkött bearbetat

Möra kött

Om prisjämförelser

Recept med Fårkött bearbetat, fårfiol

Det finns 2 recept med Fårkött bearbetat, fårfiol