Nötkött bearbetat

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Nötkött bearbetat

(hamburgerkött, saltkött, saltrulle, pastrami, lufttorkat kött, bresaola)

Bearbetat nötkött kan på motsvarande sätt som fläskkött vara torkat, kokt, rimmat, rökt, eller behandlat på annat sätt. Här några exempel.

  • Torkat nötkött: Kött kan torkas på olika sätt. Det kan lufttorkas, soltorkas, rökas och torkas, eller torkas i ugn (läs mer > Så torkas kött, torkat kött). Så kallad Beef Jerky är hårdtorkat kött som används som snacks (läs mer > Hårdtorkat kött).
  • Lufttorkat nötkött: Fint bakdelskött av ko kan lufttorkas till en delikatess. Italiensk bresaola är den mest kända, som italienaren gärna äter liknande carpaccio med lite olivolja, skivad parmesan och droppar av citron (läs mer > Lufttorkat nötkött).
  • Hamburgerkött är en svensk beteckning, vars motsvarighet inte finns i andra länder. I Tyskland är "Hamburger Fleisch" liktydigt med hamburgare (läs mer > à la Hamburg, hamburger). I Sverige är det rimmat och rökt hästkött. Ett magert och gott kött med sälta och röksmak. Bakgrunden var att det var svårt att sälja hästkött, för att människor tycker om hästar liknande hundar och katter. Så industrin döpte om det till "hamburgerkött" för att förvilla dess ursprung. På paketen står "nötkött" vilket gäller både för häst och ko. Förekommer i handeln tunt skivat. Används som smörgåspålägg.
  • Saltkött (saltrulle) avser vanligen insaltat (rimmat), kokt nötkött skuret i tunna skivor och används som smörgåspålägg. Saltrulle är saltkött berett av "rullen", vilket är en styckdel av nötkött (läs mer > Nötrulle). Magert fint kött med extra salt smak. Används tunt skivat som smörgåspålägg. Dock sällsynt förekommande i butik numera. Läs mer > Så tillagas nötrulle.
  • Pastrami är rimmat varmrökt kött, vanligtvis av nötkött som oxbringa. Rimmat i saltlake med en kryddstark blandning (läs mer > Pastramikrydda). Ibland av gris-, får- och kalkonkött. Rätten har sitt ursprung från Rumänien och var från början ett sätt att konservera kött. Benämndes "pastramã" (pãstra = konservera). Immigrerande judar till New York i slutet av 1800-talet tog med receptet som döptes till "pastrami",  inspirerade av "salami". Se film via länk nedan och se recept > Rimmad, rökt pastrami. Färdiglagad pastrami förekommer ibland skivad i butik. Dock vanligen av fläskytterfilé och smaksatt med rökarom. Har annorlunda smak jämfört med "riktig" pastrami, mer som rökt skinka.
  • Rimmad oxbringa är oxbringa som lagts i saltlake. Sällsynt förekommande i butik numera. Tillika namn på klassisk maträtt benämnd "Kokt rimmad oxbringa" eller "Salta biten" (se dito recept). Läs mer > Oxbringa.

 © Kunskapskokboken. Reviderat 2019-08

Läs mer

Så tillagas nötrulle

á la Hamburg, hamburger

Oxbringa

Nötrulle

Hårdtorkat snackskött

Lufttorkat nötkött

Så torkas kött, torkat kött

Pastramikrydda

Film: Hemlagad pastrami

Recept med Nötkött bearbetat

Det finns 14 recept med Nötkött bearbetat