Oblandad chark

Fotograf/bild: Ekastiga Gård (lammfiol)

Om oblandade charkvaror

(oblandad charkuterivara)

Oblandade charkvaror är bearbetat/tillagat kött utan inblandning av andra varor än salt. Att torka, salta och röka kött var förr ett sätt att förlänga hållbarheten. Numera är det delikatesser. Läs mer > Om konservering.

  • Malt kött (köttfärs) av nöt, kalv, fläsk, lamm, vilt (läs mer > Om köttfärs) och fågel (läs mer > Om fågelchark).
  • Torkat kött avser främst lufttorkat kött av nöt (se > Lufttorkat nötkött) och av griskött (se > Skinka bearbetat) men kan vara av annat köttslag. Kött som lufttorkas är som regel också saltad/rimmad.
  • Saltat, rimmat kött kan vara salt nötkött (läs mer > Nötkött bearbetat) och salt griskött (se > Skinka bearbetad), men också av annat kött.
  • Rökt kött saltas/rimmas innan det röks. Kan också torkas efter att det rökts. Ibland används rökarom i stället för att rökas på traditionellt sätt. Läs mer > Skinka bearbetat, Kassler, Stekfläsk, bacon, Nötkött bearbetat, Fårkött bearbetat och Viltkött bearbetat.
  • Kokt kött som saluförs är främst kokt skinka, skivad eller i bit. Hel kokt lättrimmad skinka säljs till jul ("julskinka", läs mer > Bearbetad skinka).
  • Grillat kött som saluförs är  bland annat färdiggrillat som revbensspjäll och kyckling.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2019-08

Läs mer

Om köttfärs

Om torkning, rökning

Om insaltning, salta in

Om tillagning kött

Om charkvaror

Om blandade charkvaror

Om fågelchark }

Om konservering

Lufttorkat nötkött

Skinka bearbetad

Nötkött bearbetat

Fårkött bearbetat, fårfiol

Viltkött bearbetat

Recept med Om oblandade charkvaror

Det finns 1 recept med Om oblandade charkvaror