
Fotograf/bild: Film: Arizona Fruit Trees, limetta
Limett
(limett, sötcitron, söt medelhavscitron, tunisisk citron = hybrid mellan citron och pomerans = hybrid mellan pomerans och limett)
Latin: Citrus limetta
sweet limetta, sweet lemon, (sweet lime) = = hybrid between lemon and biiter orange
limette, limon doux = hybride entre citron et bigaradier
limetta dolce, limetta romana, limetta spagna, limetta mediterranea = ibrido tra limone e earancia amara
Süsse Limette, Römische Limette, Römische Süßlimette = hybrid zwischen Zitrone und Pomeranze
limetta dulce, limón dulce mediterráneo, simplemente lima = híbrido entre limón ynaranja amarga
Förekomst: Arten har sitt ursprung från Sydostasien, sannolikt från norra Indien. Enligt vissa med ursprung från Mocambique i Afrika. Odlas flitigt runtom i hela Asien i tropiskt, subtropiskt och tempererat klimat. Välkänd även runt Medelhavet och särskilt i Tunisien och på vissa platser i Italien. I Amerika främst i varmare klimat.
- Biologi: Citroncitrus (småcitrus). Läs mer > Om citrusfrukter.
- Ursprung: Sydostasien, troligen norra Indien.
- Form, vikt: Rund och stor som en tennisboll, 6-7 centimeter. Vikt cirka 250 gram. 25% är skal.
- Skal/färg: Tunt skal och tunn fruktvägg. Grön-gul, grön i varmt klimat och gulnande i tempererade områden (läs mer > Om citrusfrukter).
- Fruktkött: Gult, mycket saftigt med få kärnor.
- Mognad: December-februari.
- Smak: Milt söt med obetydlig syra. Smak av citron med sötma som en apelsin. I kontakt med luft ändras smaken snapt och blir bitter.
- Alternativ vara: Pomelo.
- Säsong/försäljning: Sällsynt förekommande i butiker.
- Förvaring/hållbarhet: 4-8 veckor i kylskåp. I rumstemperatur cirka 1 vecka.
Hälsa: Liksom de flesta citrusfrukter är limett rik på C-vitamin. I Iran används frukten som medel vid förkylning och influensa. I Indien sägs den vara bra för lungorna.
Odla: Trädet ger frukt 5-7 år gammal och som mest vid en en ålder på 10-20 år. Trädet förekommer i kruka som prydnadsväxt. Trivs utomhus på sommaren, men tål inte vinterkyla. Vinterförvaras svalt och ljust.
SÅ ANVÄNDS LIMETT
Fruktens saft används främst nypressad som läskande dryck, men också som smaksättare i mat. Särskilt i länder som Iran (limu shirin), Pakistan (musami), Indien (mousambi) och Bangladesh (musambi). Fruktskalet används för framställning av limettolja som används till kosmetika.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-10