Latin: Phaseolus vulgaris

Engelsk översättning black beans, black turtle beans

Italiensk översättning fagioli neri

Spansk översättning frijoles negros, zaragoza, judía negra, poroto negro, caraota negra, habichuela negra

Svarta bönor kan narturligtvis vara av olika sort till exempel svarta adzuki, svarta mungbönor eller svarta sojabönor, men som regel avses black turtle beans (svarta sköldpaddsbönor) vilket beskrivs här. Kallas "sköldpadda" för sitt hårda skals skull. Det är en liten sortvariant av arten trädgårdsböna (läs mer > Om bönor). Se film, klicka på "Give it a Grow" under bilden ovan.

  • Vikt i butik: 1 dl torkade bönor = 80 gram  = cirka 170 gram när kokt (2,5 dl). Bönorna sväller till drygt dubbel vikt vid kokning. 1 dl kokta = 65 gram. Burkbönor består till 55% av kokta bönor och 45% av spad.
  • Smak: Fyllig, mild bönsmak.
  • Alternativ vara: Röda eller vita kidneybönor (canellinibönor).
  • Försäljning/säsong: Svarta bönor säljs torkade eller konserverade året om.
  • Förvaring: Torkade bönor är känsliga för fukt och skall förvaras torrt. Ej över rumstemperatur. Bönorna åldras och blir allt mer svårkokta med tiden.

Hälsa: Bönor är generellt nyttig mat och rika på protein, fibrer och mineraler. De kan ge upphov till gaser och ibland magsmärtor. Svarta bönor anses särskilt besvärliga för magen. Problemen minskas vid blötläggning och av kokning. Läs mer > Om bönor.


SÅ ANVÄNDS SVARTA BÖNOR

Svarta bönor är särskilt populär i alla latinamerikanska kök och är en basföda. De serveras kokta till mat eller som ensamrätt, avsvalnade i sallader, soppor och grytor och i burritos. Svart bönsoppa är till exempel klassisk på Kuba och i Brasilien är feijoada en nationalrätt (böngryta med korv eller fläskkött, se dito recept). De passar även bra till vegetariska biffar och överblivna kokta bönor fungerar väl att stekas dagen efter. Förekommer också i kreolköket (läs mer > Kreolköket, cajunköket). Svarta mungbönor kallad "urad" är flitigt använd i det indiska, tamilska köken och i andra asiatiska länder (läs mer > Mungbönor).

Så tillagas torkade bönor:

  • Blötläggning: Torkade bönor sköljs och blötlägg i rikligt med kallt vatten minst 5 timmar, helst över natt. Längre blötläggning ger kortare tillagning.
  • Koka: Tidigare blötlagda bönor täcks med dubbla mängden nytt vatten. Koka upp och låt sjuda under lock tills bönorna mjuknat (provsmaka). Färdigkokta bönor ska vara mjuka rakt igenom, men ha viss spänst.
  • Koktid: Standard 45 minuter. 30-60 minuter eller mer beroende på blötläggning och bönans ålder. Längre torktid ger längre koktid. Burkbönor värms upp.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-07

Läs mer

Bönsläktet

Röda bönor

Kreolköket, cajunköket

Recept med Svarta bönor

Det finns 30 recept med Svarta bönor