Bergamott

Fotograf/bild: Film: Badger Balm, bergamot

Bergamott

(bergamott = hybrid mellan pomerans och limett)

Latin: Citrus bergamia, Citrus × aurantium ssp. bergamia

Engelsk översättning bergamot orange, lemon bergamot = hybrid between bitter orange and sweet limetta

Fransk översättning bergamote, bergamotier = hybride entre bigaradier et limette

Italiensk översättning bergamotto, bergamotta = ibrido tra arancia amara e limetta dolce

Tysk översättning Bergamotte = Kreuzung zwischen Pomeranze und Limette

Spansk översättning bergamota, pera del Bey = híbrido entre naranja amarga y limetta

Bergamott är en citrusart, biologiskt en hybrid mellan pomerans och limett (eller citron), tillika en sortgrupp. Det är ett kraftfullt träd som kan bli 4-5 meter högt med tornar (taggar), väldoftande blommor och frukter stora som apelsiner. Frukten används främst till att pressa bergamottolja ur skalet (se dito). Se film, klicka på "Badger Balm" under bilden ovan. 

Historia: Trädet är känt i södra Italien sedan 1500-talet. Den första större planteringen av trädet skedde där år 1750 i avsikt att pressa olja ur skalen, föst manuellt och från 1844 industriellt. Fruktens ursprung och namn är omstritt och sägenomspunnet. Namnet kan antingen komma från den turkiska staden Bergama vilket är mindre troligt, snarare från den italienska staden Bergamo, som var den främsta handelsplates för fruktens eteriska olja. En tredje förklaring är att det kommer från det turkiska ordet beg-armudi som betyder furstepäron. Därutöver finns det en päronsort som benämns bergamottpäron och i Nordamerika finns en krydda tillhörande myntafamiljen (Monarda didyma) med samma namn.

  • Biologi: Citroncitrus (storcitrus). Läs mer > Om citrusfrukter.
  • Ursprung: Kalabrien, södra Italien (troligtvis).
  • Form, vikt: Rund, stor som en apelsin. Vikt runt 150 gram per styck. Skal cirka 25%.
  • Skal/färg: Gul-grönt slätt skal. Angenäm arom.
  • Fruktkött: Saftigt.
  • Mognad: December-februari.
  • Smak: Bitter-surt. Mindre surt än citron och bittrare än grapefrukt.
  • Alternativ vara: Pomerans, grapefrukt.
  • Säsong/försäljning: Sällsynt förekommande i butik.
  • Förvaring/hållbarhet: Bäst svalt 10-15°C. Hållbar upp till en månad. I rumstemperatur cirka 1 vecka.

Odling: Trädet odlas främst (cirka 80%) på vulkanisk mark utmed Kalabriens kust i södra Italien. Hav och intilliggande berg skyddar området som har Italiens varmaste klimat med flest soltimmar. Bergamott odlas även i Frankrike, Elfenbenskusten och i södra Turkiet. Tre sortvarianter odlas kommersiellt för framställning av bergamottolja (se dito), nämligen Castagnaro, Femminello och Fantastico. De två första odlades förr, men har i stor utsträckning ersatts av Fantastico, en hybrid av de två andra.


SÅ ANVÄNDS BERGAMOTT

Frukten äts sällan, utan odlas främst för dess skal ur vilket man pressar gul-grön bitter olja (läs mer > Bergamottolja). Oljan används mest inom kosmetikaindustrin. En mindre del används till smaksättning till exempel av tesorten Earl Gray, marmelader, sötsaker, citruslikörer, tobak och snuset General. Förr framställde man citronsyra av saften.

©
Kunskapskokboken. Reviderat 2022-10

Läs mer

CITRONCITRUS

Om citrusfrukter

Bergamottolja ¤