Latin: Citrus × aurantium ssp. bergamia, Citrus bergamia

Engelsk översättning bergamot orange, lemon bergamott

Fransk översättning bergamote, bergamotier

Italiensk översättning bergamotta, bergamotto

Tysk översättning Bergamotte

Spansk översättning bergamot

Bergamott (Citrus × aurantium ssp. bergamia) är en sortgrupp i släkte citrus, som enligt DNA-analyser visat sig vara en hybrid mellan pomerans och Citrus limetta (läs mer > Limett). Förr ansågs sorten vara en egen art döpt till Citrus bergamia. Det är ett kraftfullt träd som kan bli 4-5 meter högt med tornar (taggar) och väldoftande blommor.

Historia: Trädet har funnits i Europa sedan 1500-talet och var känt även i Sverige. Det sägs ha varit Karl XII:s älsklingsfrukt. Namnet bergamott är omstritt och kommer antingen från den turkiska staden Bergama, eller från den italienska staden Bergamo, som förr var främsta handelsplats för fruktens eteriska olja. En tredje förklaring är att det kommer från det turkiska ordet beg-armudi som betyder furstepäron. Det finns en päronsort som benäms bergamottpäron och i Nordamerika finns en krydda tillhörande myntafamiljen (Monarda didyma) som benämns bergamot.

Frukten är ljusgul eller blekt gulorange liknande en citron men rundare. Skalet är glatt, läderartat och väldoftande. 

  • Vikt: 130 gram (- g). Skal cirka 25%.
  • Smak: Bitter-surt. Mindre surt än citron och bittrare än grapefrukt.
  • Alternativ vara: Pomerans, grapefrukt.
  • Försäljning/säsong: Skördas runt Medelhavet under december-februari. Sällsynt förekommande i butik.
  • Förvaras bäst svalt 10-15°C. Hållbar 2-4 veckor.

Odling: Trädet odlas främst (cirka 80%) på vulkanisk mark utmed Kalabriens kust i södra Italien. Hav och intilliggande berg skyddar området som har Italiens varmaste klimat med flest soltimmar. Bergamott förekommer även i Frankrike, Elfenbenskusten och i södra Turkiet.

Endast tre sorter odlas kommersiellt för framställning av bergamottolja (se dito), nämligen Castagnaro, Femminello och Fantastico. De två första odlades förr, men har i stor utsträckning ersatts av Fantastico, en hybrid av de två andra.


SÅ ANVÄNDS BERGAMOTT


Frukten äts sällan färsk, utan odlas främst för dess skal ur vilket man pressar en gul-grön, bitter olja (läs mer > Bergamottolja). Oljan används mest inom kosmetikaindustrin. En mindre del används till smaksättning till exempel av tesorten Earl Gray, marmelader, sötsaker, citruslikörer, tobak och snuset General. Förr framställde man citronsyra av saften.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2014-06

Läs mer

Pomerans

Citron

Om citrusfrukter

Limett