Gul lök

Fotograf/bild: Film: GrowVeg, Onions

Gul lök

(gul lök, portugisisk lök, spansk lök, Så används gul lök)

Latin: Allium cepa

Engelsk översättning yellow onion, brown onion, sweet onions

Fransk översättning oignon jaune, oignon paille

Italiensk översättning cipollo gialle

Tysk översättning gelbe Zwiebel

Spansk översättning cebolla amarilla

Gul lök är en sortvariant av kepalök och den mest odlade av varianterna (läs mer > Kepalök, matlök). Står det bara "lök" i receptet avses vanligtvis gul lök. Skalet är lätt gulbrunt med ljusgröna och rödrosa inslag. Ytterskalet mörknar när löken torkar och kallas därför också brun lök till exempel i USA. Traditionellt får gul lök som skall lagras ligga kvar ute tills det yttre skalet blivit torrt som papper. Skalet fungerar som skydd mot stötar och angrepp. Samtidigt utvecklas en del smak och nyttigheter. Lökköttet kan i ytterbladen ha lätt gröngul ton men är gräddvitt längre in. En variant av gul lök har blekgult skal och mildare smak. Ej lika vanligt förekommande men finns till exempel i USA där den kallas sweet onion (söt lök). Se film, klicka på "GrowVeg" under bilden ovan. Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.

  • Vikt: Gul lök sorteras i diameterstorlek: Små 25-40 mm, medel 40-55, medelstora 55-70, stora över 70 mm. Normalvikt i butik 150 gram (100-200g). 
  • Smak: Rå lök har skarp smak, vilket kan mildras om hackad lök får ligga i kallt vatten i cirka 15 minuter. Gul lök är en utmärkt steklök för den har fast kött, är rik på sötma, smakämnen och glutaminsyra (umami).
  • Alternativ: Rödlök eller andra löksorter.
  • Försäljning/säsong: Säljs lättorkad året om eftersom den kan vinterlagras. Säsong svenskodlad juli till februari. Importeras i mars-maj från Holland och under juni från Nya Zeeland.
  • Jämförpris: Mycket lågt tillbehörspris, 13-15 kr/kg. Gul lök är den billigaste löken att köpa. Cirka 30% billigare än röd lök och väsentligt billigare än silverlök och schalottenlök. Läs mer > Högt och lågt jämförpris. 
  • Förvaring: Efter skörd torkas den med varmluft (30°C) i 10-20 dygn. När torkningen är klar lagras den kallt och torrt, helst kallt i kylskåp +2 till +4°C och kan då lagras i flera månader. I rumstemperatur cirka 1 månad eller tills den börjat ruttna.
  • Optimal lagring: Lätttorkad lök förvaras i temperatur -2 till 0°C, luftfuktighet 75-85%, lagringstid 5-9 månader.


SÅ ANVÄNDS GUL LÖK

Gul lök har kraftigast smak av de olika varianterna kepalök och den som blir sötast när löken blir uppvärmd, till exempel mjukstekt i smör. På grund av den starka löksmaken används den inte så ofta rå i till exempel sallader, men kan passa till exempel skivad i en smakrik hamburgare och hackad till råbiff. Flitigt använd i piroger, gratänger och köttfärsrätter (se t.ex. recept Shepherds paj och Lökdolmar på norskt vis). Den är god att rosta (läs mer > Rostad lök) eller fritera (se recept > Friterade lökringar). Given ingrediens i klassisk löksoppa (se dito recept). Används som smaksättare i kokspad till kött. Läs mer > Kepalök, matlök.© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-05
Läs mer

Kepalök, matlök

Torkad, rostad lök

Så hackas och steks lök ¤

Högt och lågt jämförpris

Recept med Gul lök

Det finns 799 recept med Gul lök