Minneola

Fotograf/bild: Film: Countryside Citrus, minneola

Minneola

(minneola = en hybrid mellan tangerin och grapefrukt)

Latin: Citrus minneola

Engelsk översättning minneola, honeybell = hybrid between tangerine and grapefruit

Fransk översättning minneola = hybride entre la tangerine et le pamplemousse

Italiensk översättning minneola = ibrido tra tangerino e pompelmo

Tysk översättning Minneola = Kreuzung zwischen Tangerine und Grapefruit

Spansk översättning minneola = híbrido entre tangerina y toronja

Minneola är en variant av Småcitrus, en så kallad tangelo om man så vill (läs mer > Småcitrus). Klassas som småcitrus trots att frukten kan bli apelsinstor. Biologiskt är det en hybrid av Dancy tangerin och Duncan grapefrukt. Frukten lanserades 1931 av Horticultural Research Station i Orlando, som är en del av USA:s jordbruksdepartement. Den har fått sitt namn från staden Minneola. Fruktträdet blir stort och kraftigt. Se film, klicka på "Countryside Citrus" under bilden ovan.

  • Biologi: Småcitrus  (läs mer > Om citrusfrukter).
  • Ursprung: Horticultural Research Station i Orlando USA 1931.
  • Form, vikt: Droppformad, päronformad, 4-9 centimeter bred vanligen med en "pickolohatt" i toppen. Varierande, vanligen cirka 100 gram (100-300 g). Skal 25%.
  • Skal/färg: Skalet är tunt, blankt, röd-orange och lätt att ta bort. 
  • Fruktkött: Saftigt och vanligen kärnfritt.
  • Mognad: Vinter - tidig vår.
  • Smak: Söt-syrlig, med parfymerade inslag påminnande om grapefrukt.
  • Alternativ vara: Tagerin eller annan söt-syrlig citrusfrukt.
  • Säsong/försäljning: Sällsynt förekommande i butik, produktionen är begränsad till utvalda odlare i Florida och Texas.
  • Förvaring/hållbarhet: Helst kallt i 4-5°C. Hållbar i upp till 1 månad. Hållbar i rumstemperatur cirka 1 vecka. 


SÅ ANVÄNDS MINNEOLA


Minneola äts främst naturell. 
Klassisk i amerikanska julkorgar.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-10

Läs mer

SMÅCITRUS

Om frukt och bär

Ugli

Om citrusfrukter