Grön slanggurka

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Gurkor

(gurka, min lilla pussgurka, Så används gurka)

Latin: Cucumis sativus

Engelsk översättning cucumber

Fransk översättning concombre

Italiensk översättning cetriolo

Tysk översättning Gurke

Spansk översättning pepino

Gurkor (Cucumis sativus) tillhör familj gurkväxter som även omfattar melon, pumpa och squash. De är klättrande eller markkrypande växter. Frukten är cylindrisk, som regel grön men ljusgula och gula förekommer också. De kan bli över halmetern långa och en decimeter tjocka. Fruktköttet är vanligen blekt grönaktigt, men kan till exempel bli gulaktigt eller rött vid mognad. Det finns många olika sorters gurkor. De i Sverige kända är slanggurka och druvgurka. 

  • Slanggurka är den vanliga långsmala gurkan som säljs färsk. Läs mer > Slanggurka.
  • Asiagurka är en variant av slanggurka. Populär bl.a. i Danmark. Läs mer > Asiagurka.
  • Druvgurka (västeråsgurka) är korttjocka frilandsodlade gurkor som i huvudsak används till gurkinläggning. Läs mer > Druvgurka.
  • Bittergurka är en asiatisk gurkvariant. Läs mer > Bittergurka.
  • Armenisk gurka är en melonsort som smakar som gurka. Läs mer > Armensk gurka (länk nedan).
  • Inlagd gurka: All slags gurka kan läggas in i salt- eller ättikslag. Läs mer > Om inlagd gurka.

Historia: Härkomst troligtvis från Indien från den vildväxande artvarianten Cucumis hystrix och där känd för mer än 4000 år sedan. Den har odlats i minst i 3000 år. Från Indien spridd i Asien och Nordafrika där faraonerna kände till den. Romarna tog den till Europa. Det berättas att kejsar Tiberius (år 14-37) krävde att det varje dag året runt skulle finnas färska gurkor på hans bord. Romarna odlade flera olika sorter. De var troligen först med att odla gurkor i reglerad temperatur liknande växthussystem. Gurkor nämns i Bibeln som en av de livsmedel som äts av israeliterna i Egypten. I Frankrike är den känd på 800-talet. Spanjorerna förde frukten  till Amerika (Haiti) på 1500-talet. Gurka odlas numera över hela världen.

Kuriosa: "Min lilla pussgurka" är ett yttryck motsvarande "min lilla älskling" som används om någon man tycker om, gärna vill pussa och krama. Särskilt om barn. Varifrån uttrycket kommer är obekant, sannolikt ett slanguttryck på 1950-talet. Vad gurkan symboliserar vet man inte heller. Kanske ursprungligen när man tröstar ett argt, bittert barn.

Produktion/import: Produktionen i Sverige totalt 66.000 ton. Frilandsodlad till 90% från Skåne-, Blekinge- och Kalmar län, växthusodlad till 85% från Skåne. Import 27.600 ton, främst från Spanien och Holland. Total världsproduktion var 65 miljoner ton år 2012. Asien svarade för 86% (56 mt), varav Kina 48 miljoner ton (74% av världsproduktionen), följt av Turkiet 1,7 mt och Iran 1.6 mt. Östeuropa svarar för 5% av världsproduktionen (3,3 mt) varav Ryssland 1,3 mt och Ukraina 1,1 mt. Västeuropa cirka 2 mt varav Spanien 0,7 mt. Afrika, Nordamerika och Sydamerika vardera drygt 1 mijon ton vardera.  Källa: Foastat.

Miljö
: Godkänt alternativ för att grönsaker i allmänhet är miljövänlig föda. Nackdelen för Sverige är att den odlas i växthus eller importeras.


SÅ ANVÄNDS GURKA

Gurkor ät som andra grönsaker oftast rå, hackad eller skivad i sallader, som smörgåspålägg och garnering. Gurkor används flitigt till inläggning i salt- och ättikslag, vilket är gamla metoder att konservera frukten. Sådan gurka används som tillbehör till mat fräst kötträtter och som smörgåspålägg. Råa tjockare skivor kan fungera som botten i cocktailtilltugg med ett gott pålägg, eller skuren i stavar till dip. Av gurka tillreder man utmärkta och kalorifattiga förrättssoppor som serveras kalla, eller en fräsch mousse/paté passande på buffén. Blancherad (hastigt kokt) gurka som halveras på längden och kärnats ur kan fyllas med färs och ugnsstekas. I gratänger fungerar gurka inte väl för att den är för vattnig. Gurka kan formas vackert på många sätt, se filmer via länk nedan.

Klassiska gurkrätter:

  • Inlagd druvgurka i saltlag eller ättikslag är klassiska tillbehör till mat och som smörgåspålägg. Läs mer > Om inlagd gurka.
  • Inlagd slanggurka är klassikt snabbinläggning av gurka vanligtvis i ättikslag. Sådan inläggning smakar annorlunda än de inlagd druvgurka. Läs mer > Om inlagd gurka..
  • Kornichoner (fr. cornichons) är en fransk klassisk inläggning av smågurka i ättikslag. Läs mer > Kornichon.
  • Tzatziki (tsatsiki) är en klassisk grekisk yoghurtsås. Grovskalad, urtagen, hackad gurka blandas med grekisk yoghurt, vitlök, salt och peppar. Se recept > Tsatsiki.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2016-02.

Läs mer

Asiagurka

Etengas

Armenisk gurka

Recept med Gurkor

Det finns 177 recept med Gurkor