Latin: Citrus x myrtifolia
chinotto, myrtle-leaved orange, myrtle-leaf orange = mutation of bitter orange
Orange à feuilles de myrte, bigaradier chinois = mutation debigaradier
chinotto, arancio a foglia mirtella = mutazione della arancia amara
Myrtenblättrige Bitterorange = Mutation von Pomeranze
naranja mirtifolia = mutación de naranja amarga
Chinotto är en art tillika en sortgrupp inom citrus med flera sortvarianter. Biologiskt troligtvis en mutation (genetisk förändring) av pomerans (läs mer > Om citrusfrukter). Det är ett litet, kompakt träd som kan bli 3 meter högt. Det saknar törnen och har små, myrtenliknande blad (därav det latinska namnet). Blommorna är vita och väldoftande. Chinotto förekommer främst runt Medelhavet i länder som Italien, Frankrike, Malta och Libyen, men också i Västindien och på annat håll. Se film, klicka på "La mia Italia" under bilden ovan.
- Kategori: Småcitrus. Läs mer > Om citrusfrukter.
- Ursprung: Italien på 1500-talet med anor från Asien. Det är troligen en naturlig mutation av pomerans.
- Form, vikt: Liten plattrund citrus vanligen 4-5 centimeter bred.
- Skal/färg: Medeltjockt orange skal när mogen.
- Fruktkött: Ljusgult till orange. Medel saftig med eller utan kärnor.
- Mognad: Vinter och tidig vår.
- Smak: Mycket bitter särskilt skalet, lätt syrliga.
- Alternativ vara: Pomerans.
- Säsong/försäljning: Sällsynt förekommande i butik.
- Förvaring/hållbarhet: Helst svalt cirka 8-12°C. Hållbar upp till en månad. I rumstemperatur cirka en vecka.
Hälsa: Liksom de flesta citrusfrukter är chinotto rik på C-vitamin. Innehåller små mängder av giftet synerfrin, främst i omogna skal. Mängden anses inte hälsofarlig. Läs mer > Efedrin, synefrin.
Odling: Kommersiell odling sker främst i italienska Ligurien. Trädet förekommer i kruka som prydnadsväxt. Trivs utomhus på sommaren, men tål inte vinterkyla. Vinterförvaras svalt och ljust.
SÅ ANVÄNDS CHINOTTO
Frukten äts inte färsk på grund av sin beska smak, men hela ännu gröna frukter kanderas och används som konfektyr, ofta under namnet chinoise. Läggs också in i maraschinolikörs. Frukten används som smaksättare i marinader, chutney, senap, teer, eller som smaksättare och för sin höga pektinhalt i marmelad och sylt som ett alternativ till sevillaapelsin.
I dryck: Chinotta används främst som smaksättare av läskande och alkoholhaltiga drycker som Campari, Ferne Branca, Amari och Viparo. Av fruktjuicen tillverkas en kolsyrad dryck med samma namn eller benämnd Chino. Förekommer främst i Italien och på Malta, men också i andra länder som Canada, Australien och Venezuela. Det är en svartmörk dryck med bitter-söt smak. Drycken skapades i början på 1950-talet av företaget Sanpellegrino. Coca-Cola tillverkar en dryck kallad Fanta Chinotto i Italien och Fanta Amara på Malta.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2020-10