Fotograf/bild: Film: Millennial Gardener, cucumber
Gurkor
(gurka a) salladsgurkor, drivhusgurka, snittgurka b) inläggningsgurkor, frilandsgurka 2. hårgurka, Så används gurka)
Latin: 1. Cucumis sativus 2. Sicyos angulatus
cucumbers, cucumber a) slicing cucumbers = best to eat fresh b) pickling cucumbers 2. bur, star cucumber
concombres, concombre a) concombres à trancher = mieux mangé frais b) concombres à mariner 2. sicyos anguleux, concombre anguleux
cetrioli, cetriolo a) cetrioli affettati = meglio consumati freschi b) cetrioli sottaceto 2. zucca matta. zucca spinosa, sicio
Gurken, Gurke a) Salatgurken = am besten frisch essen b) Einlegegurken 2. Haargurke
pepinos, pepino a) pepinos en rodajas = mejor comerlos frescos b) pepinos en escabeche 2. pepino asado, pepino estrella
Grupper inom
Gurkor:
Gurksläktet (Cucumus) är ett släkte med cirka 35 arter i familj Gurkväxter (läs mer > Om gurkväxter). Släktet omfattar bland annat arten Gurka (se nedan), Smågurkor (se dito), Sockermeloner (läs mer > Meloner) och Kiwano (se dito). Arterna är hemmahörande i Afrika och Sydöstra Asien inklusive Indien. En annat "gurksläkte" är Hårgurkor med bland annat arten Hårgurka hemmahörande i Nordamerika. De är dock mycket små och därför ganska ointressanta ur matsynpunkt.
Gurka (Cucumis sativus) är en art i släkte Gurkor med många sortvarianter. De är markkrypande eller klättrande växter. Gurkans frukt är som regel cylindrisk och grön, men även runda förekommer (se > Citrongurka) liksom ljusgula och gula. De kan bli över halvmetern långa och en decimeter tjocka. Fruktköttet med eller utan kärnor är vanligen blekt grönaktigt, men kan till exempel bli gulaktigt eller rött vid mognad. Gurka kan indelas efter användningsområde. Se film, klicka på "Millennial Garden" under bilden ovan.
- Sallatsgurkor (drivhusgurka, snittgurka) kallas gurksorter som bäst passar att ätas färsk. De har mjukt fruktkött som vid inläggning i syrlig lag blir mosigt. Det finns många varianter sallatsgurkor varav Slanggurka är den vanligen förekommande. Kallas även för "drivhusgurka" för att odlas i drivhus/växthus, eller "snittgurkor" för att den vanligen skivas. Sallatsgurka kan korttidsinläggas, se recept > Heminlagd ättiksgurka.
- Inläggningsgurkor (frilandsgurka) är gurkor som bäst passar att konserveras, behåller formen i syrlig lag. Benämns också "frilandsgurka" för att de odlas utomhus. Bland många olika sorter är det som regel Druvgurka som hamnar i salt- eller syrlig lag (läs mer > Druvgurka). Kornichon i Frankrike och gherkins i England är små gurkor som hamnar i konservburkar, Läs mer > Inlagd gurka.
Varianter av arten Gurka:
- Slanggurka är den vanligaste sallatsgurkan. En långsmal grön gurka som säljs färsk. Läs mer > Slanggurka.
- Smågurkor (eng. gherkins) är en variant som mestadels används som inläggningsgurka (kornichon). Läs mer > Smågurkor.
- Bittergurka är en sallatsgurka med bitter smak. Tillhör ett annat släkte (Momordica), alltså inte gurksläktet. Läs mer > Bittergurka.
- Citrongurka är en gul rund sallatsgurka som ser ut som en citron men smakar gurka.
- Druvgurka (Västeråsgurka) är en kort-tjock frilandsodlad gurka och den som vanligen används till inläggning i saltlag (saltgurka) eller i syrlig lag (ättiksgurka). Läs mer > Druvgurka.
- Asiegurka är en vit-blek större inläggningsgurka som bland annat är populär i Danmark. Sällsynt förekommande i Sverige. Läs mer > Asiegurka.
- Armenisk gurka är en melonsort som smakar gurka. Läs mer > Armenisk gurka.
Historia: Gurkans härkomst troligtvis från Indien, en förädling av den vildväxande artvarianten Cucumis hystrix. Där känd för mer än 4000 år sedan och odlad i minst i 3000 år. Från Indien spridd i Asien och Nordafrika där faraonerna kände till den. Romarna tog den till Europa. Det berättas att kejsare Tiberius (år 42 f.KR -37 37 eKr.) krävde att det varje dag året runt skulle finnas färska gurkor på hans bord. Romarna odlade flera olika sorter. De var troligen först med att odla gurkor i reglerad temperatur liknande växthussystem. Gurkor nämns i Bibeln som en av de livsmedel som äts av israeliterna i Egypten. I Frankrike är den känd på 800-talet. Spanjorerna förde frukten till Amerika (Haiti) på 1500-talet. Gurka odlas numera över hela världen.
Min lilla pussgurka är ett yttryck motsvarande "min lilla älskling" som används om någon man tycker om, gärna vill pussa och krama. Särskilt om barn. Varifrån uttrycket kommer är obekant, sannolikt ett slanguttryck på 1950-talet. Vad gurkan symboliserar vet man inte heller. Kanske ursprungligen när man tröstar ett argt, bittert barn.
Produktion: Produktionen av sallads- och inläggningsgurkor var totalt 91 miljoner ton år 2020. Mestadels producerad i Asien. Kina är största producent med en världsmarknadsandel på 80%. Därnäst Europa med 7% marknadsandel, varav Ryssland följt av Italien producerar mest (läs mer > Produktion grönsaksfrukter). Produktionen i Sverige totalt 66.000 ton. Frilandsodlad till 90% från Skåne-, Blekinge- och Kalmar län, växthusodlad till 85% från Skåne. Import 27.600 ton, främst från Spanien och Holland.
Miljö: Generellt godkänt som grönsaks föda. Nackdelen för Sverige är att den odlas i växthus eller importeras.
SÅ ANVÄNDS GURKA
Gurka äts som andra grönsaker oftast rå, hackad eller skivad i sallader, som smörgåspålägg och till garnering. Inlagd gurka används flitigt som tillbehör och smaksättare av mat. Ursprungligen ett konserveringssätt. Salt- och ättiksgurka passar bäst kötträtter och som smörgåspålägg. Råa tjockare skivor färsk gurka kan fungera som botten i drinktilltugg med ett gott pålägg, eller skuren i stavar till dip. Av gurka tillreder man utmärkta och kalorifattiga förrättssoppor som serveras kalla, eller en fräsch mousse/paté passande på buffén. Blancherad (hastigt kokt) gurka som halveras på längden och kärnats ur kan fyllas med färs och ugnsstekas. I gratänger fungerar gurka inte väl för att den är för vattnig. Gurka kan formas vackert på många sätt, se filmer via länk nedan.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-04
Läs mer
Recept med Gurkor
Det finns 179 recept med Gurkor
-
Cheeseburgare
Tid: 20 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Soupe été de tomate, kall tomatsoppa (förrätt)
Tid: 5 min (+ 16 tim) , Svarighet: Mkt lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Lammfärsrulle med grekisk inspiration
Tid: 40 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kocklandslaget
-
Limegrillad tomatsallad
Tid: 30 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Grillad thailax i folie - i kapprock
Tid: 20 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Tabbouleh, libanesisk persiljesallad
Tid: 30 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Pastasallad med skinka och pesto
Svarighet: Lätt, Receptgivare:
-
Tacosallad
Svarighet: Mkt lätt, Receptgivare:
-
Quesadillas med potatis, feta och salsa
Tid: 45 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Maximillian
-
Varma kikärter med soltorkade tomater
Tid: 20 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan