Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤
Svampfond koncentrerad
(kantarellfond, svampbuljongtärning)
Koncentrerad svampfond är en koncentrerad buljong/fond som antingen är en trögflytande vätska, eller ett extrakt i form av pulver eller tärning. Koncentrerade fonder finns att köpa i handeln och är ett alternativ för dagens moderna hushåll som sällan kokar fonder.
- Omvandling: 1 buljongtärning = 1,5 msk koncentrerad flytande fond.
1 tärning eller 1,5 msk koncentrerad fond späds normalt med 5 dl vatten för att få en buljong/fond. - Smak: Smak av svamp, stark sälta.
- Alternativ vara: Svårersättlig, eventuellt kan grönsaksfond fungera.
- Försäljning: Säljs allmänt som täring eller flytande koncentrat. Ordet "koncentrerat" anges vanligen inte på butiksförpackningar.
- Förvaring: Tärningar förvaras torrt i rumstemperatur. Flytande koncentrat som öppnats förvaras bäst i kylskåp.
SÅ ANVÄNDS KONCENTRERAD SVAMPFOND
Koncentrerad svampfond späds med vatten. Användningsområdet är begränsat. Passar till att smakförstärka en brun sås e.d. för att ge svampsmak. Tänk på att koncentraten, i synnerhet tärningar, i allmänhet ger mycket sälta. Läs mer i avsnitt > Svampbuljong, svampfond.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2013-01.
Läs mer
Recept med Svampfond koncentrerad
Det finns 18 recept med Svampfond koncentrerad
-
Fläskfilépanna
Svarighet: Lätt, Receptgivare: Arla
-
Fisk- och räksoppa (förrätt)
Tid: 15 min (+ 10 min) , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Skogssvampsoppa
Tid: 25 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Sofia
-
Svampburgare med pressad potatis
Tid: 35 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Lyxigt krämig svamp- och bönsoppa
Tid: 20 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Enkel gräddig ljus eller brun svampsås
Tid: 25 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Sauce normande, krämig ljus sås till fisk, skaldjur och komage
Tid: 30 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Fisk- och räksoppa
Tid: 14 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Champignons Bordelaise, bräserad svamp i rödvin
Tid: 15 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Het och vild gryta med svenskt griskött
Tid: 1 tim 30 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: