fumet de poisson, glace de poisson
Koncentrerad fiskfond är ett koncentrat av en fiskfond, som i sin tur är ett koncentrat av en fiskbuljong (läs mer > Om buljong och fond). Fonden kokas ner till trögflytande vätska (fr. glace de poisson). Förekommer också som extrakt i pulverform eller tärning (fr. fumet de poisson). En koncentrerad fond späds med vatten eller annan vätska till önskad smakstyrka och används sedan som en fond.
Koncentrat i handeln: Få hushåll kokar numera buljong och fonder, även om det är ganska enkelt att göra (läs mer > Fiskbuljong, fiskfond). I stället kan man köpa industriellt tillverkade koncentrat i butikerna som ersättning för originalet. Det finns både i trögflytande form (benämnd "fond") och som extrakt i form av pulver eller tärning ("fiskbuljongtärning").
- Smak: Smak av fisk, stark sälta. De flytande koncentraten anser Kockskolan ger godare smak än tärningarna. Ingendera ger dock lika god smak som en väl hemlagad fond.
- Alternativ vara: Saknar man fiskbuljong kan man till nöds använda skaldjursbuljong av musslor.
- Försäljning: Säljs allmänt som tärning eller flytande koncentrat. Ordet "koncentrerat" anges vanligen inte på butiksförpackningar och tärningarna benämns "buljong".
- Förvaring: Tärningar förvaras torrt i rumstemperatur. Flytande koncentrat som öppnats förvaras bäst i kylskåp. Generellt mycket lång hållbarhet.
Fiskbuljong kan ersättas med musselspad som späds med vatten och torrt vitt vin (musselspad är ofta mycket salt), lite hackad lök och några persiljekvistar. Låt sjuda i 30 minuter. Sila och smaka av.
SÅ ANVÄNDS KÖPT KONCENTRERAT
Köpta koncentrat spädes med vatten och används som hemlagad fond till soppor, spad i grytor, till såser, gelé och som smaksättare av mat. Tänk på att koncentraten, i synnerhet tärningar, i allmänhet ger mycket sälta.
Omvandling: 1 buljongtärning = 1,5 msk koncentrerad flytande fond.
1 tärning eller 1,5 msk koncentrerad fond späds normalt med 5 dl vatten för att få en fond.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2016-09
Läs mer
Recept med Fiskfond koncentrerad
Det finns 48 recept med Fiskfond koncentrerad
-
Fiskgryta med tomat (GI-recept)
Svarighet: Mkt lätt, Receptgivare:
-
Ångad torsk i körvelbuljong
Tid: 25 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Lutfisk med vitvinssmörsås och baconströssel (LCHF-recept)
Svarighet: Lätt, Receptgivare:
-
Fisksoppa med räkor och saffran
Tid: 1 tim , Svarighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Citronlax med sherrysås
Tid: 40 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Helstekt makrill i ugn
Tid: 45 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Enkel rödvinssås till fisk
Tid: 15 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Pia, Kockskolan
-
Sauce Mornay, klassisk gratängsås
Svarighet: Lätt, Receptgivare: Larousse Gastronomique
-
Marions gorgonzolabakade lax med vitvinssås (LCHF)
Svarighet: Medel, Receptgivare:
-
Enkel ljus sherrysås
Tid: 40 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan