(fiskbuljongtärning)
fumet de poisson, glace de poisson
Koncentrerad fiskfond är ett koncentrat av en fiskfond, som i sin tur är ett koncentrat av en fiskbuljong (läs mer > Om buljong och fond). Fonden kokas ner till trögflytande vätska (fr. glace de poisson). Förekommer också som extrakt i pulverform eller tärning (fr. fumet de poisson). En koncentrerad fond späds med vatten eller annan vätska till önskad smakstyrka och används sedan som en fond.
Koncentrat i handeln: Få hushåll kokar numera buljong och fonder, även om det är ganska enkelt att göra (läs mer > Fiskbuljong, fiskfond). I stället kan man köpa industriellt tillverkade koncentrat i butikerna som ersättning för originalet. Det finns både i trögflytande form (benämnd "fond") och som extrakt i form av pulver eller tärning ("fiskbuljongtärning").
Fiskbuljong kan ersättas med musselspad som späds med vatten och torrt vitt vin (musselspad är ofta mycket salt), lite hackad lök och några persiljekvistar. Låt sjuda i 30 minuter. Sila och smaka av.
SÅ ANVÄNDS KÖPT KONCENTRERAT
Köpta koncentrat spädes med vatten och används som hemlagad fond till soppor, spad i grytor, till såser, gelé och som smaksättare av mat. Tänk på att koncentraten, i synnerhet tärningar, i allmänhet ger mycket sälta.
Omvandling: 1 buljongtärning = 1,5 msk koncentrerad flytande fond.
1 tärning eller 1,5 msk koncentrerad fond späds normalt med 5 dl vatten för att få en fond.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2016-09