Fotograf/bild: Film: All the fruit, dewberry
Blåhallon
(blåhallon 1. europeiska blåhallon, salmbär 2. amerikanska blåhallon)
Latin: 1. Rubus caesius 2a. Rubus flagellaris 2b. Rubus aboriginum
dewberry 1. European dewberry 2a. northen dewberry, common dewberry 2b. garden dewberry
Ronce bleue 1. Ronce bleue européen 2. Ronce bleue américain
lapone blu? 1. lapone blu europeo 2. lapone blu americano
Kratzbeere, Bockbeere, Kroatzbeere 1. Europäische Kratzbeere 2. Amerikanische Kratzbeere
zarza pajarera 1. zarza pajarera europeo 2. zarza pajarera americano
Blåhallon (Rubus caesius, caesius = blågrå) är en art i undersläkte Björnbär (Rubus subg. rubus) inom släkte Rubus (hallonsläktet) tillhörande familj Rosväxter (läs mer > Släkte rubus). En variant är arten amerikanska blåhallon (se nedan). Blåhallon är en halvbuske liknande hallon, men med svagare taggar, som kan bli 2 meter hög ofta med nedliggande stammar som rotar sig och bildar nya stammar. Stjälkarna är tvååriga som ger frukt det andra året och dör därefter. Bladen är trefingrade, håriga och skrynkliga. Blommorna sitter i en lös klase av flera vita blommor. Se film, klicka på "All the fruit" under bilden ovan.
Förekomst: Europeiska blåhallon växer vilt i större delen av Europa och i norra Asien bort till västra Kina och Sibirien. Finns introducerad på spridda platser i USA och Argentina. Växten trivs speciellt i kalkhaltig jord i skogsbryn, i klippig kulturmark och strandnära. I Sverige vanligt förekommande i Skåne, på Öland och Gotland (kallat salmbär), samt i kustnära områden i Bohuslän och runt Mälaren. Sparsamt i inlandet (PS: Enligt vår medlem Annie Algstrand finns det gott om blåhallon i Tokarps blandskog i Linköpings kommun).
Amerikanska blåhallon (Rubus flagellaris) är hemmahörande i USA, södra Kanada och norra Mexiko, såväl på torr savann (Great plains) som i tempererade lövskogar. Skogsbränder ökar populationen. Växt och växtsättet liknande den europeiska men de är inte lika höga (cirka 1 meter) och har 2-5 meter långa markkrypande grenar som kan rota sig. Blommorna är också vita.
- Biologi: Fruktförband, ett sammansatt bär av stenfrukter. Läs mer > Matbiologi frukt.
- Ursprung: Europa, mellersta och västra Asien.
- Frukt: Bären liknar björnbär men är rundare med färre stenfrukter som är mer utstående. Färgen är karaktäristisk mattblå. Bären lossnar inte från blomaxeln när de är mogna.
- Mognad: Växten blommar från juni till september och ger frukt i augusti. Blåhallon är semi-klimakterisk frukt som mognar snabbt - mjukhet och arom utvecklas efter skörd men inte sötma. Läs mer > Om frukt och bär.
- Smak: Frukten är sur eller sötsur, inte lika smakrik som hallon och björnbär.
- Alternativ vara: Björnbär eller hallon om sötma önskas, tranbär eller hjortron om syra är att föredra.
- Försäljning: Förekommer som regel inte till försäljning i butik.
- Förvaring: Några dagar. Går bra att frysa in.
SÅ ANVÄNDS BLÅHALLON
Blåhallon kan ätas rå men används främst till sylt, saft och som ingrediens i bakverk. I Sverige klassiskt ingrediens i de gotländska specialiteterna Saffranspannkaka (se recept > Gotländsk saffranspannkaka) och Polhemsbakelse (läs mer > Om smördegsbakelser).
© Kunskapskokboken. Reviderat 2023-02
Läs mer
Recept med Blåhallon
Det finns 2 recept med Blåhallon
-
Grundrecept sylt av blöta bär - Hallonsylt, jordgubbssylt, björnbärssylt m.fl.
Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Sofia
-
Gotländsk saffranspannkaka (efterrätt)
Tid: 1 tim 15 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan