Koncentrerad fiskfond (flytande och tärning)

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Fiskfond koncentrerad

(fiskbuljongtärning)

Fransk översättning fumet de poisson, glace de poisson

Koncentrerad fiskfond är ett koncentrat av en fiskfond, som i sin tur är ett koncentrat av en fiskbuljong (läs mer > Om buljong och fond). Fonden kokas ner till trögflytande vätska (fr. glace de poisson). Förekommer också som extrakt i pulverform eller tärning (fr. fumet de poisson). En koncentrerad fond späds med vatten eller annan vätska till önskad smakstyrka och används sedan som en fond.

Koncentrat i handeln: Få hushåll kokar numera buljong och fonder, även om det är ganska enkelt att göra (läs mer > Fiskbuljong, fiskfond). I stället kan man köpa industriellt tillverkade koncentrat i butikerna som ersättning för originalet. Det finns både i trögflytande form (benämnd "fond") och som extrakt i form av pulver eller tärning ("fiskbuljongtärning").

  • Smak: Smak av fisk, stark sälta. De flytande koncentraten anser Kockskolan ger godare smak än tärningarna. Ingendera ger dock lika god smak som en väl hemlagad fond.
  • Alternativ vara: Saknar man fiskbuljong kan man till nöds använda skaldjursbuljong av musslor.
  • Försäljning: Säljs allmänt som tärning eller flytande koncentrat. Ordet "koncentrerat" anges vanligen inte på butiksförpackningar och tärningarna benämns "buljong".
  • Förvaring: Tärningar förvaras torrt i rumstemperatur. Flytande koncentrat som öppnats förvaras bäst i kylskåp. Generellt mycket lång hållbarhet.

Fiskbuljong kan ersättas med musselspad som späds med vatten och torrt vitt vin (musselspad är ofta mycket salt), lite hackad lök och några persiljekvistar. Låt sjuda i 30 minuter. Sila och smaka av.


SÅ ANVÄNDS KÖPT KONCENTRERAT

Köpta koncentrat spädes med vatten och används som hemlagad fond till soppor, spad i grytor, till såser, gelé och som smaksättare av mat. Tänk på att koncentraten, i synnerhet tärningar, i allmänhet ger mycket sälta.

Omvandling: 1 buljongtärning = 1,5 msk koncentrerad flytande fond.
1 tärning eller 1,5 msk koncentrerad fond späds normalt med 5 dl vatten för att få en fond.


© Kunskapskokboken. Reviderat 2016-09

Läs mer

Fiskbuljong, fiskfond

Om buljong och fond ¤

Recept med Fiskfond koncentrerad

Det finns 48 recept med Fiskfond koncentrerad