Jordnötter

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Jordnötter

(chilinötter, jordnötsringar, jordnötsbågar, jordnötsmjölk, jordnötsmjöl.)

Latin: Arachis hypogaea

Engelsk översättning peanuts, groundnuts, goobers

Fransk översättning cacahuète, arachis

Italiensk översättning arachidi, noccioline

Tysk översättning Erdnuss

Spansk översättning cacahuete

Jordnöt (växten) är en art i Jordnötssläktet inom familj Ärtväxter. Det är en halvmeterhög ört med starkt förgrenad stjälk. Efter blomning böjer sig skaften ner och frukten (baljan) växter till under jord. Alltså ingen "riktig" nöt som till exempel hasselnöten (läs mer > Mandlar, nötter, frön). Den odlade arten Jordnöt är en hybrid (korsning) av två vilda arter i Sydamerika.

Jordnöt (frukten) är en baljkapsel (skal) som vanligtvis innehåller två cylindriska frön (nötter), ibland flera. Fröna är omslutna av ett tunt brunrött skal. Läs mer om baljväxter, se > Om ärter.

  • Karaktär nötkärna: Centimeterstora ovala.
  • Vikt/omvandling: 1 dl = 65 gram. 100g = 1,55 dl.
  • Fetthalt cirka 50%.
  • Smak: Smörig lätt sötaktig nötsmak.
  • Alternativ vara: Cashewnötter.
  • Försäljning: Jordnötter säljs året om rostade eller torrostade, naturella eller saltade. Även ekologiska. Ibland torkade i sin balja (skal).
  • JämförprisMycket lågt - lågt 30-200 kr/kg. Saltade mycket lågt nötpris, 30-100 kr/kg. Naturella och torrostade runt 100 kr/kg. Ekologiska 100-200 kr/kg. Smaksatta 50-150 kr/kg. Läs mer > Om nötter, mandlar, frön.
  • Förvaring: Torrt och mörkt. Mycket lång hållbarhet.

Chilinötter är jordnötter som täckts med en kryddig deg innan de rostas.

Hälsa/näring: Jordnötter är energirika, cirka 600 Kcal/g. Mängden mättat fett är lågt (~7%), medan andelen enkelomättat (~25%) och fleromättat fett (~15%) är hög, vilket anses hälsosamt. Kolestrolfritt. Mängden protein är förhållandevis mycket hög (27%). Många nötallergiker tål jordnötter, medan jordnöts­allergiker kan tåla andra sorters nötter. Läs mer > Nötallergi.

Produktion: Världsproduktionen av jordnötter med skal var år 2016 cirka 44 miljoner ton, varav Asien svarar för 60% med Kina som största producent med 38% och Indien 15% av världsmarknaden, Afrika 29% med Nigeria som största producentland (7% av världsmarknaden). Nordamerika (USA) 6% och Sydamerika 4%. Övriga världen 1%. Källa: FAOSTAT. Hälften av jordnötsproduktionen i USA lär konsumeras som jordnötssmör.


SÅ ANVÄNDS JORDNÖTTER

Nötkärnorna används som snacks, som ingrediens i konfektyrer och bakverk, som smaksättare i sallader, wokade rätter och grytor. En klassisk asiatisk jordnötssås är Sataysås (se dito recept). Av jordnötter görs också följande.

  • Jordnötsolja pressas ur jordnötter. Det är en av de mest förekommande matoljorna. Läs mer > Jordnötsolja.
  • Jordnötssmör är torkade rostade jordnötter som malts eller mixats. Läs mer > Jordnötssmör.
  • Jordnötsbågar och -ringar är jordnötter som malts och sedan formats och rostats. Läs mer > Snacksbågar.
  • Jordnötsdryck ("jordnötsmjölk"): är mixade eller finmalda nötter utspätt med vatten. Smaksätts på olika sätt, till exempel med socker, vanilj eller kakao. Läs mer > Vegetarisk dryck.
  • Jordnötsmjöl är en restprodukt vid tillverkning av oljan. Det finmals och är glutenfritt.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2018-04


Läs mer

Nötallergi

Vegetabilisk dryck

Jordnötssmör

Snacksbågar }

Jordnötsolja

Om nötter, mandlar, frön

Om ärter

Film: Odling jordnötter

Recept med Jordnötter

Det finns 16 recept med Jordnötter