Lägg till ingredienser

Sats ā 50 st: 2

Smör

150.0 

gram

Vetemjöl

500.0 

gram

Bakpulver

2.0 

tsk

Rågmjöl

500.0 

gram

Grädde

1.0 

dl

Mjölk

1.0 

dl

Creme fraiche

1.0 

dl

Ägg

2.0 

styck

Strösocker

1.5 

dl

 

Kockskolan:

 

Om småkakor >

 

 

Om gräddmjölk >

 

 

Om kringlor >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 362

Kcal / portion: 2978

GBR (GI) / port: 84

Recept: 5957 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 6%

Fett: 14%

Kolhydrater: 50%

Fibrer: 5%

(Tillagad portion: 823 gram)

Ingredienser

Visa:

Smör 150.0 gram 18%

Vetemjöl 500.0 gram 30%

Bakpulver 2.0 tsk 0%

Rågmjöl 500.0 gram 27%

Grädde 1.0 dl 6%

Mjölk 1.0 dl 1%

Creme fraiche 1.0 dl 5%

Ägg 2.0 styck 2%

Strösocker 1.5 dl 10%

 

Kockskolan:

Om småkakor > Äts ej

Om gräddmjölk > Äts ej

Om kringlor > Äts ej

Tillagning (30 min )

  1. Smör och mjöl blandas tillika med bakpulver.
  2. Ägg, socker, grädde, mjölk och crčme fraiche röras ner till en mycket hård deg, som genast slås upp till kringlor.
  3. En liten del deg rullas 20 cm lång, tjockare på mitten, smalare vid ändarna, vilka läggas något i kors över varandra. Kakan får mera formen av en ring.
  4. Gräddas i god ugnsvärme (225-250°C), varunder de penslas en gång med vatten.

Kockens kommentar

Receptet hämtat från Institutet för språk och folkminnen (klicka på "Institutet" under bilden) och ursprungligen nedtecknat 1910 från familjen Telander på Eksjöhovs gård, Vallsjö socken i Småland. I originalreceptet ingår "gräddmjölk helst sur" (läs mer > Om gräddmjölk), vilket här ersatts med grädde, mjölk och crčme fraiche. Dessutom hjorthornssalt som ersatts med bakpulver. Enligt grundreceptet kan rågmjölet bytas ut till kornmjöl.

Kringlor är enligt Svenska Akademien "ett finare bak­verk i form av en dubbel båge vars ändar korsar var­andra och bildar öglor". En ring eller hjärta med korslagda armar om man så tycker. Dock kallas även ringar och 8:or ibland för kringlor. Begreppet kringla från Island = ring. Läs mer > Om vetekringlor.

Alternativ

Smålandskringlor

Södertäljekringla

Sockerkringlor

Fler recept inom Tilltuggsbröd, brödkringlor

Liknande recept som Klassiska bonnarkringlor