Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 362

Kcal / portion: 2978

GBR (GI) / port: 84
Recept: 5957 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 6%
Fett: 14%
Kolhydrater: 50%
Fibrer: 5%
Ingredienser
Smör 150.0 gram 18%
Vetemjöl 500.0 gram 30%
Bakpulver 2.0 tsk 0%
Rågmjöl 500.0 gram 27%
Grädde 1.0 dl 6%
Mjölk 1.0 dl 1%
Creme fraiche 1.0 dl 5%
Ägg 2.0 styck 2%
Strösocker 1.5 dl 10%
Kockskolan:
Om småkakor > Äts ej
Om gräddmjölk > Äts ej
Om kringlor > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (30 min )
- Smör och mjöl blandas tillika med bakpulver.
- Ägg, socker, grädde, mjölk och crčme fraiche röras ner till en mycket hård deg, som genast slås upp till kringlor.
- En liten del deg rullas 20 cm lång, tjockare på mitten, smalare vid ändarna, vilka läggas något i kors över varandra. Kakan får mera formen av en ring.
- Gräddas i god ugnsvärme (225-250°C), varunder de penslas en gång med vatten.
Kockens kommentar
Receptet hämtat från Institutet för språk och folkminnen (klicka på "Institutet" under bilden) och ursprungligen nedtecknat 1910 från familjen Telander på Eksjöhovs gård, Vallsjö socken i Småland. I originalreceptet ingår "gräddmjölk helst sur" (läs mer > Om gräddmjölk), vilket här ersatts med grädde, mjölk och crčme fraiche. Dessutom hjorthornssalt som ersatts med bakpulver. Enligt grundreceptet kan rågmjölet bytas ut till kornmjöl.Kringlor är enligt Svenska Akademien "ett finare bakverk i form av en dubbel båge vars ändar korsar varandra och bildar öglor". En ring eller hjärta med korslagda armar om man så tycker. Dock kallas även ringar och 8:or ibland för kringlor. Begreppet kringla från Island = ring. Läs mer > Om vetekringlor.
Alternativ
Fler recept inom Tilltuggsbröd, brödkringlor
Liknande recept som Klassiska bonnarkringlor
-
Grissini - klassiska italienska pinnar
Tid: 2 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Oststänger av smördeg
Tid: 25 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Frasiga smördegspinnar till soppa
Tid: 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Hemlagade krutonger - Croûtons
Tid: 15 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Vitlöksbröd
Tid: 15 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Pa amb tomāquet, tomat- och vitlöksbröd
Tid: 10 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Örtiga tunnbrödschips
Tid: 12 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Ostsnurror
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Grillat bröd
Tid: 10 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Kryddostskorpa
Tid: 10 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Rent-a-Chef