Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 190

Kcal / portion: 960

GBR (GI) / port: 0
Recept: 3841 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 11%
Fett: 15%
Kolhydrater: 2%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Makrill hel färsk 4.0 styck 93%
Persilja 12.0 kvistar Äts ej
Apelsin hel 1.0 styck Äts ej
Salt 0%
Sallad:
Tomater 4.0 styck 2%
Gurka 0.5 styck 1%
Purjolök 1.0 styck 2%
Jalapeno grön inlagd 0.5 msk 0%
Apelsin hel 1.0 styck 2%
el. citron Äts ej
Kummin hel 1.0 msk 1%
Kockskolan:
Grillform > Äts ej
el. aluminiumfolie Äts ej
Om fiskhälsa > Äts ej
Kock: Petter, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (30 min )
- Sätt på utegrillen i god tid (eller ugnsgrillen). Ta ut fisken ur kylen och låt den bli rumsvarm. Förbered eventuell potatis.
- Rensa fisken. Salta inuti fisken och fyll den med persilja och klyftad apelsin.
- Sallad: Skär tomater och gurka i mindre bitar. Skiva purjolök. Hacka jalapeno. Skär apelsin i små bitar. Skär bort skal om så önskas. Krydda med kummin, salt och peppar.
- Lägg grönsakerna i grillform, eller i aluminiumfolie. Grilla 15-20 minuter. Rör om då och då.
- Grilla makrill under lock på halvhård värme i 2-5 minuter på vardera sidan beroende på storlek och tills den blivt precis genomstekt.
Kockens kommentar
En normalstor hel makrill väger cirka 500 gram, vilket ger en riklig portion tillagat kött (280g). Serveras potatis till maten, välj i så fall små makrillar (300 gram per portion). Läs mer > klicka på ingrediensen. Variera grillsalladen efter egen smak. Byt till exempel ut apelsin mot citron eller lime.
Passar till
Fler recept inom Klassiska fiskrätter
Liknande recept som Halstrad apelsinmakrill
-
Pepparrotsgädda
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Torsk med äggsås
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Torskrygg med skirat smör och potatis- och pepparrotsmos
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Kokt hel lax, laxöring eller röding på klassiskt vis
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Tore Wretman
-
Kall inkokt lax
Tid: 40 min (+ 1 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Sv. Institutet SI
-
Klassisk laxaladåb - kall inkokt lax i gelé
Tid: 45 min (+ 4 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Karin Chädström
-
Lutfisk
Tid: 1 tim (+ 2 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Pia, Kockskolan
-
Gravad laxfisk
Tid: 10 min (+ 24 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Rimmad lax med dillstuvad potatis
Tid: 35 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Laxqueneller, gäddqueneller och andra fiskbullar
Tid: 30 min , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Petter, Kockskolan