Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 146

Kcal / portion: 566

GBR (GI) / port: 8
Recept: 2263 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 10%
Fett: 8%
Kolhydrater: 7%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Strömmingsfiléer 800.0 gram 38%
Matolja (rapsolja) 1.0 msk 5%
Salt 0%
Aromsmör:
Smör el. margarin 100.0 gram 32%
Dill finhackad 8.0 msk 1%
Citronjuice 2.0 tsk 0%
Salt 0%
Tillbehör:
Potatis 0.8 kilo 24%
Kockskolan:
Landskapsrätter > Äts ej
Om glass > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (45 min )
- Aromsmör: Smöret bör vara rumsvarmt. Mjukrör smör med lite salt och citronjuice. Finhacka dill/persilja och rör ner i smöret. Rulla smöret till en stav i aluminiumfolie. Lägg i kylskåp eller frys.
- Skölj strömmingen. Lägg i plastpåse. Tillsätt salt och lite matolja. Skaka påsen. Låt helst ligga svalt 1 timme.
- Skala och koka potatis.
- Hetta upp en (grill-)panna utan matfett så att den ryker. Halstra strömmingen till brunsvart färg och så att den får blåsig yta. Vänd (dock inte för tidigt, skinnet lossnar).
- Ta ut smöret och skiva. Servera.
Kockens kommentar
Förr i tiden hände det att man anrättade strömmingen direkt på spisen utan att använda panna. Den blev då bränd och svart, eller snarare sotig. Därav namnet. Sotare har av ICA Buffé utnämnts till Gästrikslands landskapsrätt (läs mer > Landskapsrätter).
Alternativ
Fler recept inom Klassiska fiskrätter
Liknande recept som Sotare, svartbränd strömming
-
Pepparrotsgädda
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Torsk med äggsås
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Torskrygg med skirat smör och potatis- och pepparrotsmos
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Kokt hel lax, laxöring eller röding på klassiskt vis
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Tore Wretman
-
Kall inkokt lax
Tid: 40 min (+ 1 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Sv. Institutet SI
-
Klassisk laxaladåb - kall inkokt lax i gelé
Tid: 45 min (+ 4 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Karin Chädström
-
Lutfisk
Tid: 1 tim (+ 2 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Pia, Kockskolan
-
Gravad laxfisk
Tid: 10 min (+ 24 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Rimmad lax med dillstuvad potatis
Tid: 35 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Laxqueneller, gäddqueneller och andra fiskbullar
Tid: 30 min , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Petter, Kockskolan