Grillad strömmingssotare med aromsmör

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Grillad strömmingssotare med aromsmör

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Strömmingsfiléer

800.0 

gram

el. småabborre hel

 

 

Matolja (rapsolja)

 

 

Salt

 

 

 

Aromsmör:

 

Smör normalsaltat

80.0 

gram

Dill finhackad

4.0 

msk

el. persilja

 

 

Citronjuice

2.0 

tsk

Salt och peppar

 

 

Aluminiumfolie

 

 

 

Tillbehör:

 

Potatis

0.8 

kilo

 

Kockskolan:

 

Så grillas/halstras fisk >

 

 

Om utegrillar >

 

 

 

Kockskolan:

 

Landskapsrätter >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Dryckestips

Neethlingshof Sauvignon Blanc

Torrt friskt vitt vin
Pris: 79 kr

Fler dryckestips

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 132

Kcal / portion: 498

GBR (GI) / port: 8

Recept: 1992 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 10%

Fett: 7%

Kolhydrater: 8%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 378 gram)

Ingredienser

Visa:

Strömmingsfiléer 800.0 gram 43%

el. småabborre hel 0%

Matolja (rapsolja) 0%

Salt 0%

 

Aromsmör:

Smör normalsaltat 80.0 gram 29%

Dill finhackad 4.0 msk 0%

el. persilja %

Citronjuice 2.0 tsk 0%

Salt och peppar 0%

Aluminiumfolie %

 

Tillbehör:

Potatis 0.8 kilo 27%

 

Kockskolan:

Så grillas/halstras fisk > Äts ej

Om utegrillar > Äts ej

 

Kockskolan:

Landskapsrätter > Äts ej

Tillagning (30 min )

  1. Sätt på utegrill eller ugnsgrill på 250°C. Rensa strömming. Hacka dill.
  2. Aromsmör: Smöret bör vara rumsvarmt. Rör ihop smör med citronjuice och lite salt. Rulla smöret till en stav i aluminiumfolie. Lägg i kylskåp eller frys.
  3. Lägg fisken i en plastpåse. Tillsätt salt och lite matolja. Skaka påsen. Låt helst ligga vila en stund.
  4. Skala och koka potatis i lättsaltat vatten. Mosa. Smaksätt med smör och salt.
  5. Ta ut aromsmör och skiva.
  6. Lägg strömmingen på galler. Lägg på grillen eller sätt in högt upp i ugnen med plåt under. Grilla fisken cirka 5 minuter på var sida tills den blivit brunsvart och fått blåsor. Vänd strömmingen och grilla andra sidan.

Kockens kommentar

Förr i tiden hände det att man anrättade strömmingen direkt på spisen, utan att använda panna. Den blev då bränd och svart, eller snarare sotig. Därav namnet. Sotare har av ICA Buffé utnämnts till Gästrikslands landskapsrätt (läs mer > Landskapsrätter).

Passar till

Potatismos

Aromsmörsalternativ

Alt: Sotare i panna

Fler recept inom Grillad och rökt fisk

Liknande recept som Grillad strömmingssotare med aromsmör