Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤
Filé Oscar, kalvfilé på kungligt vis
Kalori- och GI:
Kcal / 100 gram: 116
Kcal / portion: 473
GBR (GI) / port: 1
Recept: 1893 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 14%
Fett: 5%
Kolhydrater: 4%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Kalvfilé skiva 4 cm 4.0 styck 44%
Smör normalsaltat 2.0 msk 10%
Vetemjöl 1.0 dl 11%
Tillbehör:
Choronsås hemlagad 4.0 msk 16%
Hummerklo kött 4.0 styck 10%
Vit sparris färsk 8.0 styck 8%
Tryffel skivad 4.0 styck 0%
Kockskolan:
Så lagas vit sparris > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (50 min )
- Förberedelse: Laga sås enligt separat recept (länk nedan), alternativt köp färdig sådan. Gröp försiktigt ur köttet ur hummerklorna.
- Sparris: Skala sparrisen noga och försiktigt med potatisskalare. Skala inte toppen. Koka sparrisen mjuk men inte slapp (al dente) i lätt saltat vatten i 5-15 minuter beroende på tjocklek. Läs mer > Så lagas sparris.
- Choronsås (bearnaise med tomatsmak): Tillaga enligt separat recept (länk nedan).
- Kött: Platta ut kalvfiléerna lätt. Blanda mjöl, salt och peppar på en tallrik. Vänd köttet i blandningen. Hetta upp smör i en panna och stek köttet på hög värme cirka 2 minuter på var sida till fin stekyta. Vänd ett par gånger.
- Servera: Värm på såsen försiktigt. Lägg upp köttet och lägg 2 stycken sparrisar i mitten. Placera sås till höger om sparrisen och hummerklon till vänster. Toppa sparrisen med hyvlade tryffelskivor (se kommentar).
Kockens kommentar
Denna lyxiga rätt har fått sitt namn och utformning (O & II) efter kung Oskar den andre av Sverige. Första gången rätten serverades var till Oscar II:s ära på Operakällaren i Stockholm 1897. Originalmässigt skall det vara tryffel på toppen, inte rom.
Alternativ
Fler recept inom Klassiska nötkötträtter
Liknande recept som Filé Oscar, kalvfilé på kungligt vis
-
Biffstek med lök, Ångbåtsbiff med lök
Tid: 25 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Tore Wretman
-
Oxstek (nötstek) i ugn tillagad på klassiskt vis
Tid: 30 min (+ 2 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Biff Rydberg
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Biff Greta, Biff special
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Klassisk surstek
Tid: 3 tim (+ 192 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Tore Wretman
-
Klassisk slottsstek, Herrgårdsstek
Tid: 2 tim 20 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Sjömansbiff, Bryggarbiff
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Kokt rimmad oxbringa med rotmos
Tid: 30 min (+ 3 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Bräckt kokt oxbringa, klassisk restmat
Svårighet: Lätt, Receptgivare: Tore Wretman
-
Gästgivarbiff - fylld lövbiff med ugnsbakad klyftpotatis
Tid: 35 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan