Filé Oscar, kalvfilé på kungligt vis

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Filé Oscar, kalvfilé på kungligt vis

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Kalvfilé skiva 4 cm

4.0 

styck

Smör normalsaltat

2.0 

msk

Vetemjöl

1.0 

dl

Salt och peppar

 

 

 

Tillbehör:

 

Choronsås hemlagad

4.0 

msk

Hummerklo kött

4.0 

styck

Vit sparris färsk

8.0 

styck

Tryffel skivad

4.0 

styck

 

Kockskolan:

 

Så lagas vit sparris >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 116

Kcal / portion: 473

GBR (GI) / port: 1

Recept: 1893 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 14%

Fett: 5%

Kolhydrater: 4%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 407 gram)

Ingredienser

Visa:

Kalvfilé skiva 4 cm 4.0 styck 44%

Smör normalsaltat 2.0 msk 10%

Vetemjöl 1.0 dl 11%

Salt och peppar 0%

 

Tillbehör:

Choronsås hemlagad 4.0 msk 16%

Hummerklo kött 4.0 styck 10%

Vit sparris färsk 8.0 styck 8%

Tryffel skivad 4.0 styck 0%

 

Kockskolan:

Så lagas vit sparris > Äts ej

Tillagning (50 min )

  1. Förberedelse: Laga sås enligt separat recept (länk nedan), alternativt köp färdig sådan. Gröp försiktigt ur köttet ur hummerklorna.
  2. Sparris: Skala sparrisen noga och försiktigt med potatisskalare. Skala inte toppen. Koka sparrisen mjuk men inte slapp (al dente) i lätt saltat vatten i 5-15 minuter beroende på tjocklek. Läs mer > Så lagas sparris.
  3. Choronsås (bearnaise med tomatsmak): Tillaga enligt separat recept (länk nedan).
  4. Kött: Platta ut kalvfiléerna lätt. Blanda mjöl, salt och peppar på en tallrik. Vänd köttet i blandningen. Hetta upp smör i en panna och stek köttet på hög värme cirka 2 minuter på var sida till fin stekyta. Vänd ett par gånger.
  5. Servera: Värm på såsen försiktigt. Lägg upp köttet och lägg 2 stycken sparrisar i mitten. Placera sås till höger om sparrisen och hummerklon till vänster. Toppa sparrisen med hyvlade tryffelskivor (se kommentar).

Kockens kommentar

Denna lyxiga rätt har fått sitt namn och utformning (O & II) efter kung Oskar den andre av Sverige. Första gången rätten serverades var till Oscar II:s ära på Operakällaren i Stockholm 1897. Originalmässigt skall det vara tryffel på toppen, inte rom.

Alternativ

Laga egen choronsås

Fläskfilé Oscar

Choronsås hemlagad

Fler recept inom Klassiska nötkötträtter

Liknande recept som Filé Oscar, kalvfilé på kungligt vis