Klassisk kalops, skånsk kalops, kålkalops
Kalori- och GI:
Kcal / 100 gram: 104
Kcal / portion: 551
GBR (GI) / port: 6
Recept: 2204 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 9%
Fett: 4%
Kolhydrater: 8%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Grytbitar nötkött 800.0 gram 52%
Vetemjöl 2.0 msk 3%
Smör till stekning 2.0 msk 9%
Gul lök 2.0 styck 5%
Morot 1.0 styck 2%
Vatten 3.0 dl 0%
Lagerblad 1.0 blad 0%
Kryddpeppar hel 6.0 styck 0%
Tillval:
Tillbehör:
Potatis 800.0 gram 24%
Rödbetor inlagda 200.0 gram 5%
Kockskolan:
Om kalops > Äts ej
Så lagas köttgrytor > Äts ej
Laga bindvävsrikt kött > Äts ej
Kock: Tore Wretman
Tillagning (20 min + 2 tim )
Klassisk kalops, skånsk kalops:
- Köttet kan vara välhängt oxkött av högreven, tunna bringan e.d. Skär det i lagom stora kuber (3-4 cm). Skala och klyfta lök. Skrapa och skiva morot.
- Bryn kött och grönsaker i väl brynt smör i en stekgryta. Pudra över lite mjöl, krydda och späd på med vatten. Lägg på grytlocket och låt kalopsen puttra i ett par timmar tills köttet blir riktigt mört. Rör om några gånger och se till att det inte kokar tort.
- Koka potatis under tiden.
- Till sist kan man, enligt gamla mamseller, spetsa smaken med ett par väl rensade ansjovisfiléer eller tillsätta lite ansjovisspad i grytan.
- Kalopsen serveras direkt ur stekgrytan i sin osilade sås - det är det som är det "skånska" - med nykokt potatis och goda inlagda rödbetor.
Kålkalops:
- Strimla vitkål. Bryn det och låt koka med i grytan.
Kockens kommentar
Kalops är klassisk svensk husmanskost, en enklare variant av fransosens Boeuf bourguignon. Kalops är mest känd som Skånsk kalops. En variant är kålkalops som är Dalslands landskapsrätt. Läs mer > Om kalops. Läs mer om grytbitar nöt, klicka på ingrediensen.Koktid köttgrytor: Det kan ta 1 till 4 timmar att tillaga en gryta beroende på köttkvalité. Bäst och säkrats är att tillaga grytor i förväg, gärna dagen innan. Då riskerar man inte segt kött när måltiden skall serveras. Köttet mår tvärtom bra av vila och uppvärmning på nytt. Läs mer > Så lagas köttgrytor.
Alternativ
Fler recept inom Klassiska nötkötträtter
Liknande recept som Klassisk kalops, skånsk kalops, kålkalops
-
Biffstek med lök, Ångbåtsbiff med lök
Tid: 25 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Tore Wretman
-
Oxstek (nötstek) i ugn tillagad på klassiskt vis
Tid: 30 min (+ 2 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Biff Rydberg
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Biff Greta, Biff special
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Klassisk surstek
Tid: 3 tim (+ 192 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Tore Wretman
-
Klassisk slottsstek, Herrgårdsstek
Tid: 2 tim 20 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Sjömansbiff, Bryggarbiff
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Kokt rimmad oxbringa med rotmos
Tid: 30 min (+ 3 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Bräckt kokt oxbringa, klassisk restmat
Svårighet: Lätt, Receptgivare: Tore Wretman
-
Gästgivarbiff - fylld lövbiff med ugnsbakad klyftpotatis
Tid: 35 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan